4. 1. 2024

Z přístupu radnice k řešení problematiky parkování v Brně-Bohunicích jsem zklamaný. I proto jsem se rozhodl domluvit se na městě Brně s patřičnými orgány a nechal jsem zadat pro Bohunice alespoň vypracování modelového příkladu několika ulic, abychom měli alespoň minimální představu, jaký dopad by (ne)zavedení rezidentního parkování v naší MČ mělo. Na vyjádření máme čas a naše rozhodnutí bychom měli pečlivě zvážit, ideálně projednat s občany Bohunic a zároveň kooperovat se Starým Lískovcem.

Parkování v naší MČ je čím dál důležitějším tématem. Jednou z  cest, kterou se město Brno rozhodlo situaci řešit, je zavedení možnosti dlouhodobého parkování pouze pro občany mající trvalé bydliště v daném místě. Tedy tzv. rezidentní parkování. Tento systém má vůči občanům své benefity, ale i svá úskalí. Až do loňského roku však bylo toto téma pro naši radnici dlouhodobé tabu. Nechci zdlouhavě popisovat průběhy loňských zastupitelstev, kde se k rezidentnímu parkování debatovalo. To si ostatně můžete zpětně přehrát na webu naší MČ. Nicméně musím přiznat, že jsem z jednání vedení naší MČ v této záležitosti velmi zklamaný. Celé to nakonec vyústilo v rozhodnutí zastupitelstva na minulém zasedání, kdy jsme nepodpořili připojení se k rezidentnímu parkování.

Proč to tak patrně dopadlo?

Opakovaně jsem na zastupitelstvech vedení MČ Brno‑Bohunice vyzýval, aby nechalo zpracovat analýzu, ze které by bylo zřejmé, jaký dopad by rezidentní parkování mělo na naši MČ, a především na její občany. Ten důvod je zřejmý, pokud se mám rozhodnout jako zastupitel s péčí řádného hospodáře o takto důležitém tématu, měl bych vědět, o čem přesně rozhoduji. Bohužel vedení MČ nic takového neudělalo a předložilo tento záměr bez jakékoliv analýzy, která by nám ukázala patřičná pro, ale i proti. I z tohoto důvodu jsem se rozhodl domluvit se na městě Brně s patřičnými orgány a nechal jsem zadat pro Bohunice alespoň vypracování modelového příkladu několika ulic (zástavba rodinných domů, panelových domů a případně jejich kombinace), tak abychom měli představu, co to s naší MČ udělá. Tato analýza by měla být v lednu hotová. Rezidentní parkování totiž bude znamenat překreslení parkovacích stání. To, že nám tím ubydou parkovací místa, je zřejmé, analýza by nám měla říct, jak a v jakých situacích k tomu v jakém počtu dojde, potažmo jak by se daná ulice mohla i upravit. Myslím, že k zodpovědnému rozhodnutí je to úplné minimum.

Zároveň jsem toho názoru, že rezidentní parkování bychom v naší MČ měli koordinovat se Starým Lískovcem. Taková byla i původní dohoda mezi našimi MČ. Je totiž potřeba si uvědomit, že rezidentní parkování zavádí město Brno v balících dle rozhodnutí zastupitelstva města Brna. Jinými slovy, pokud bychom měli být zahrnutí v dalším balíku, máme na vyjádření čas a měli bychom do té doby naše rozhodnutí pečlivě zvážit a ideálně i s vámi občany projednat.

Bc. Tomáš Aberl, zastupitel MČ Brno-Bohunice

Naše Bohunice č.1/2024

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme