Vitula: V Židlochovicích pokračujeme v započatých projektech

3. 12. 2018

Na otázky odpovídá starosta Ing. Jan Vitula: 

Blahopřeji k výsledkům voleb, pane starosto, předpokládám, že z nich máte radost!

Samozřejmě mne výsledek těší a je zde na místě poděkovat všem voličům, kteří se voleb zúčastnili. A myslím tím opravdu všem, bez ohledu na to, koho volili. Z nadprůměrné volební účasti lze dovodit, že občanům na našem městě záleží, což je dobrá zpráva pro nás všechny.

Současně je to ovšem také velká výzva pro nastávající volební období. Jsem si plně vědom, jak mnoho máme v tuto chvíli rozdělaných projektů. A to je tak trošku paradoxně dobře, protože v minulém volebním období jsme jasně poznali, že pro větší projekty jsou čtyři roky zastupitelského mandátu docela krátká doba. Proto již nyní kromě započatých akcí chystáme i celou řadu zcela nových projektů. Jako příklad mohu uvést další rozšíření základní školy spojené s rekonstrukcí školní jídelny. Na přípravě tohoto projektu pracujeme již více než rok a zatím všechno nasvědčuje tomu, že příští rok obdržíme na tyto akce dotace v úhrnné výši padesáti šesti milionů korun. Samozřejmě podobných projektů je celá řada.

Jaký z Vašeho pohledu podstatný projekt nás čeká v nejbližším období?

Když pominu probíhající výběrové řízení na dostavbu komunitního centra, chysta- né dokončení vlakového terminálu či park u zámecké zdi, tak za největší blízkou akci zasahující do života města považuji dnes již snad tradiční pochod rakouských čertů. Proběhne prvního prosince a stejně jako v minulých letech se opět navýší počet vystupujících. Návštěvníci tak budou moci zhlédnout přes sto masek.

Promiňte, ale proč považujete pochod čertů pro Židlochovice za tak důležitý?

Asi nemohu říci, že jej považuji za důležitý, ale určitě má svůj nezpochybnitelný význam. Vidím v něm příležitost nahlédnout zábavnou formou do tradic našich sousedů. Poznáváme se navzájem a i přes jazykovou bariéru vytváříme novou společnou tradici, překračující hranice našich zemí. Dalším neopominutelným přínosem je zviditelnění našeho města. Když se pochod organizoval v Židlochovicích poprvé, jednalo se pro organizátory do jisté míry o nouzové prostorové řešení. Po čtyřech letech jde ale o již nedílnou součást začátku adventního období v našem městě. Židlochovice se i díky pochodu pravých čertů staly vyhledávaným turistickým cílem, a to je jistě dobře.

Když jsme u toho zviditelňování, jak se zúročila akce „Mě100židlí“?

Vlastně jsem byl velmi překvapen, jak nápad, který původně nebyl moc ambiciózní, dospěl do velmi výrazné podoby. Množství lidí, které se do projektu zapojilo, předčilo všechna očekávání. Kreativita některých variací byla opravdu pozoruhodná. Například kolečková židle u cyklistického obchodu Semir s. r. o. mi doslova vyrazila dech, ale i celá řada dalších židlí byla úchvatná. Konečný počet zatím neznáme, ale víme, že se blížíme k číslu sto padesáti židlí. Dle mého názoru se z celé akce vyklubal pozoruhodný způsob, jak lidem připomenout letošní mimořádné výročí naší státnosti.

Skutečně jakkoli šlo původně o úsměvnou záležitost, podprahově nám vystavené židle připomínají výročí naší státnosti. Je pro nás všechny důležité slyšet, že i v naší pohnuté historii dvacátého století máme na co být hrdí. Zakladatel našeho státu, prezident Masaryk, patří k pevným morálním a etickým autoritám, které je zvláště v dnešní době stále potřeba připomínat. Po materiální stránce se naší zemi docela daří, je ale velmi důležité nezapomínat i na péči o ducha společnosti. 

Petr Francán pro Židlochovický zpravodaj

V Židlochovicích dne 3. prosince 2018

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme