Unikátní inovační vesmírné centrum v Brně umožní využít data ze satelitů

31. 7. 2017

Brno - Jen tři státy Evropy, Německo, Belgie a Španělsko, se mohou pyšnit dvěma inovačními centry Evropské vesmírné agentury. Od příštího roku k nim přibude i Česká republika. Krajští radní ve čtvrtek schválili podporu pro vznik centra v Brně. Další funguje v Praze.

Podle náměstka hejtmana Jana Vituly se do programu zapojí firmy, které chtějí využít technologie agentury. „Součástí programu jsou také konzultace s odborníky. Program zaštítí Jihomoravské inovační centrum,“ vysvětlil náměstek Vitula. Program má začít příští rok, kraj na něj přispěje dva a půl milionu korun.
V Praze vzniklo vesmírné inovační centrum loni. Firmy v něm třeba rozvíjejí technologie pro lepší hospodaření zemědělců v Africe díky údajům ze satelitů nebo speciální rentgen, který dokáže rozpoznat pravost uměleckých děl a také pomáhá restaurátorům s jejich prací.

Za nový program je už teď rád i šéf Jihomoravského inovačního centra Petr Chládek. „Jednáme ještě s partnery projektu, ale vznik programu vítáme. Je v souladu s krajskou inovační strategií, pro kterou je podpora letectví a vesmírného průmyslu jednou z priorit,“ komentoval Chládek."

Brněnský deník, Michal Rapco

V Brně dne 31. července 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme