TOP 09 připravila pro vládu opoziční audit, hovoří o populismu i rozkladu

10. 2. 2015

Představitelé TOP 09 se rozhodli vládu podrobovat každoročnímu opozičnímu auditu. Prvními oblastmi, na něž se v úterý zaměřili, byly věda a školství, kultura a spravedlnost. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) strana podle očekávání podrobila kritice.

Poslankyně Anna Putnová označila roční působení ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) za zklamání. Vyčetla mu, že resort pod jeho vedením nemá koncepci a ministr sám podle ní dělá pouze populistické kroky, které slouží spíše k jeho osobnímu zviditelnění.

K problematice vědy a výzkumu, které má pod patronátem vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), pak upozornila, že poprvé po několika letech „dochází k poklesu výdajů oproti HDP“. „Ministr nás vrací do období normalizace. Omezuje zodpovědnost rodiny za výchovu dětí a předává děti státu,“ míní Putnová.

Rovněž kultura se podle TOP 09 ocitla mimo vládní priority, což poslanci Václav Novotný s Ninou Novákovou dokladovali na poklesu financí proudících do resortu ze státního rozpočtu.

Podotkli, že ministr Daniel Herman (KDU-ČSL) nepředložil žádný ze slibovaných zákonů ani koncepcí. Navíc podle nich zásadně vzrostl počet zakázek, které resort vypsal bez výběrového řízení.

Rok v resortu spravedlnosti popsal Tomáš Bouzek (odborný mluvčí TOP 09 pro oblast spravedlnosti) jako odborný debakl. Poukázal na stále neexistující zákon o státním zastupitelství i neřešení otázky odměn exekutorům. Personální změny v resortu pod vedením ministryně Heleny Válkové (ANO) označil Bouzek za rozklad.

Vyjádření Anny Putnové zde.

autor: jas, novinky.cz

Galerie
Štítky
Osobnosti: Anna Putnová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme