20. 6. 2022

Jihomoravská TOP 09 bude podporovat současnou krajskou koalici tvořenou KDU-ČSL, Piráty, ODS a Starosty pro jižní Moravu. S KDU-ČSL vytvořila nový klub krajských zastupitelů. Novinářům to dnes řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a senátor a krajský zastupitel Tomáš Třetina (TOP 09). Podle Třetiny mají strany dlouhodobě programově blízko. Koalice se ale nerozšiřuje.

TOP 09 byla ve volbách součástí uskupení Spolu pro Moravu, kde byli například také Zelení nebo Moravské zemské hnutí. Uskupení pak skončilo v opozici. TOP 09 má v zastupitelstvu kromě Třetiny ještě zastupitele Michala Doležela.

„Některá místa, která připadla našemu klubu, jsme po dohodě s koaličními partnery přenechali TOP 09. Na koaliční smlouvu to nemá žádný vliv. Kolegové formálně do koalice nevstupují,“ doplnil předseda klubu lidoveckých zastupitelů Roman Celý (KDU-ČSL).

Klub KDU-ČSL a TOP 09 tak bude mít v zastupitelstvu 13 mandátů. Podle Třetiny chce TOP 09 využít spojení pro částečnou realizaci programu strany. "Týká se to dopravní obslužnosti, například napojení na Vídeň, obchvat Znojma, železniční spojení Znojmo a Brno nebo elektrifikace trati Brno a Miroslav," vyjmenoval Třetina, který je také starostou Moravského Krumlova na Znojemsku. Doležel doplnil, že vstup do klubu vnímá jako vyjádření podpory současnému hejtmanovi. "Není za námi ještě ani polovina volebního období, ale v těžkostech jako covid a tornádo koalice obstála velice dobře," dodal Doležel.

Volby v kraji v roce 2020 vyhrálo hnutí ANO, které do té doby vedlo kraj v koalici s ČSSD, Starosty pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Po volbách se ale na koalici dohodla KDU-ČSL, Piráti, ODS a Starostové pro jižní Moravu. Hejtmanem se stal Jan Grolich (KDU-ČSL), který vystřídal Bohumila Šimka (ANO).

 

Brnan.cz

V Brně dne 20. června 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme