Straka: Městská část přichází o miliony na nájemném

6. 10. 2015

Hnutí Žít Brno před loňskými volbami kritizovalo, že je v městské části Brno-střed mnoho neobsazených bytů. Poté, co volby nečekaně vyhrálo a získalo post starosty, ovšem samo čelí stejné kritice. Podle opoziční TOP 09 se počet volných bytů za poslední rok dokonce zvýšil. Současné vedení města oponuje, že situace už se mění. 

Zatímco loni před volbami bylo za starého vedení ODS a ČSSD zhruba 450 bytů z celkových asi 5 100 prázdných, nyní je podle něj za nové koalice Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a SZ neobsazených více než 550. „Radnice přichází měsíčně zhruba o dva miliony korun na nájmech. Žít Brno před volbami tvrdilo, že hůř už to dělat nejde a že zabydlí stovky prázdných bytů v centru. Po roce vládnutí se však ukazuje pravý opak,“ uvedl opoziční zastupitel Bohumil Straka (TOP 09). 

Část bytů má být obsazená za dva až tři měsíce 

Starosta Martin Landa (Žít Brno) ovšem prohlásil, že kolem 160 prázdných bytů už radnice někomu přidělila. Zatím v nich ale nájemci nejsou. 
„Počet reálně neobsazených bytů klesá od doby, co jsme na radnici. Sice v 550 zatím nikdo není, ale zhruba 160 z nich už jsme někomu přidělili. Nemáme ale ještě podepsanou smlouvu a nájemníci zatím nemají klíče, vše je ale v procesu. Může to trvat dva až tři měsíce,“ řekl Landa s tím, že volných bytů je tedy méně než 400. 

Podle Straky radnice nenabízí volné byty dostatečně. „Na vývěskách v nabídce visí pouze desítky namísto stovek, zastavila se privatizace a městská část také neinvestuje tolik peněz do oprav, kolik by mohla. Domy proto chátrají,“ řekl Straka. Dodal, že městská část má možnost investovat do oprav z vybraných nájmů a z rezerv v minulých letech kolem 200 milionů, do rekonstrukcí ale dala necelých 80 milionů. „Do oprav investujeme stejně, jako se investovalo v předchozích volebních obdobích. Budeme se to ale snažit posílit a připravujeme projekty, aby bylo oprav více,“ podotkl Landa. 

ČTK

Mladá fronta DNES, 6.10.2015, str. 13

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme