9. 11. 2017

Pro Michaela Žantovského nejsou Židlochovice, ve kterých starostuje Jan Vitula (TOP 09), zcela neznámé. Byl zde několikrát. Například 15. července 1992 na setkání prezidentů Československa a Rakouska Václava Havla a Thomase Klestila, tehdy v roli mluvčího Václava Havla. 

Od té doby se hodně změnilo. Koncem roku 1992 byl jmenován posledním československým velvyslancem v USA. Následně byl českým velvyslancem v USA, Izraeli a Velké Británii. V současné době šéfuje Knihovně Václava Havla. 

Na zámku ho přivítal starosta města Jan Vitula a místostarosta Tomáš Šenkyřík. V úvodu Žantovský přiblížil smysl a poslání Knihovny Václava Havla a zdůraznil její význam v oblasti výchovy a vzdělávání. Uvedl, že prakticky denně se v ní koná setkání s nějakou osobností a diskuse na určité téma. Naplňuje se tím vize Václava Havla, který chtěl knihovnu především jako místo setkávání a diskutování. 

Připomněl vývoj svého vztahu k Václavu Havlovi, s nímž se poprvé setkal v roce 1983. K jeho prezidentování prozradil, že Havel se cítil být především dramatikem a prezidentem být nechtěl. Nakonec se ale nechal přemluvit, byť to pro něj znamenalo zásadně změnit způsob života. 

Žantovský byl jedním z několika spolupracovníků, které si Havel vzal na Hrad: „On nám namlouval, že to bude jen na půl roku, a pak že se budeme moct vrátit ke své práci. Bude to jen do prvních svobodných voleb, říkal.“ 

Vlastní beseda byla poněkud chaotická, neboť ji nikdo neřídil. A tak se prosadili jen ti nejasertivnější jedinci, kteří se potřebovali zviditelnit. Skákali těm slušným do řeči a brali si slovo, které jim nikdo neudělil. Kdo se hlásil a trpělivě čekal, neměl šanci. Po hodině a půl starosta Vitula konstatoval, že vymezený čas vypršel a akci ukončil.

Jiří Smutný, redaktor serveru novinky.cz

Novinky.cz, 2. listopadu 2017

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme