Měsíc po tornádu: Zdevastovaná Moravská Nová Ves

28. 7. 2021

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Připomenu teď, co se přesně večer 24. června stalo. Tornádo prošlo úsekem dlouhým 26 km a širokým zhruba půl kilometru. Kriticky zasáhlo 7 obcí, Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Hrušky, Lužice a městské části Hodonína Bažantnice a Pánov. Podle předběžného hodnocení Českého hydrometeorologického ústavu se jednalo o tornádo síly F4, tedy druhé nejsilnější. Poškodilo asi 1200 domů, z toho necelých 200 muselo jít k zemi, 6 lidí přišlo o život. Škody dosáhly jen na majetku Jihomoravského kraje 800 000 000 Kč, na obecním 721 000 000. Ty celkové budou podle zpřesněných posudku nižší, než původně odhadovaných 15 miliard korun. Po pojišťovnách lidé zatím požadují úhradu škod za 3,5 miliardy korun. A škody sčítají i podnikatelé. Jen zemědělci je vyčíslili zhruba na jednu a půl miliardy korun. Od státu živnostníci a firmy zatím požadují 19 000 000 Kč. A jak jsem předeslala v úvodu, my jsme dnes tornádem poničenou oblast navštívili, konkrétně Moravskou Novou Ves a jejího starostu Marka Košuta.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Je to banální otázka, ale já si myslím, že bych se Vás měla zeptat. Jak se máte?

Marek KOŠUT, starosta, Moravská Nová Ves /TOP 09/
Tak jako, já jsem relativně dobře, mám se dobře. Já jsem optimista, ale já bohužel i v takhle tragických věcech se snažím hledat to lepší a v rámci třeba budování obce to vidíme výzvě, prostě něco udělat líp, než třeba bylo doposud a, a...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Takže síly jsou?

Marek KOŠUT, starosta, Moravská Nová Ves /TOP 09/
Síly jsou. Jako já to otevřeně řeknu, já jsem si dokonce dovolil nadvakrát vždycky na den utéct s dětma pryč, takže jsme si trochu odpočali, i když samozřejmě těch hodin byla spousta, co jsme tady strávili.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Vy jste včera pořádali hody, tamhle hrála kapela, tamhle byly stánky. Dokázali lidé už mluvit taky o ničem jiném, než je tornádo?

Marek KOŠUT, starosta, Moravská Nová Ves /TOP 09/
No bylo to určitě hlavní téma. Jako snad jsem nezaznamenal hovor o ničem jiném, i když samozřejmě tady byli někteří jako oficiální hosté. Byl tady pan hejtman a lidi z některých nadací, takže my jsme stejně jako zase spoustu, spoustu času strávili pracovně no, takže ani tehdy jsme se tomu nevyhli.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Vy jste si dal takový osobní úkol, a to je opravit školu. Já jsem se na ní dnes byla podívat. Stihnete to? Ono to mělo velký symbolický význam.

Marek KOŠUT, starosta, Moravská Nová Ves /TOP 09/
No, už začínám trošku skeptický, protože bohužel, i jak na tom druhém stupni, tak na prvním, tam už jsme to viděli od začátku, ale po těch pár deštích, co nám to zateklo do tý budovy, tak, tak se bohužel začínají prohýbat stropy, takže se budou muset sanovat některé stropy a, a oni zdržují se nám dodávky oken. Tam byl obecně problém už před, před samotnou, samotným tornádem, že byly strašně dlouhý dodací lhůty ve stavebnictví, a to se , to se bohužel nezměnilo, byť se samozřejmě snaží firmy velice vyjít vstříc, ale bude to velmi na hraně, jestli se to podaří to září, třeba já nevím, první, druhý týden otevřít.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
V televize jsme sledovali obrovskou solidaritu. Vy jste ale právu řekl, že jste tu viděl i něco jiného, že se někteří snažili urvat, co mohli. Co jste tím myslel?

Marek KOŠUT, starosta, Moravská Nová Ves /TOP 09/
No, já bych to snad jako neřekl takhle úplně tvrdě, ale v podstatě, když máte spoustu, spoustu materiálu v obci, který poskytly prostě firmy zdarma, tak, tak vždycky ti jsou takoví ty aktivní a, a podobně, což jako nechci nějak shazovat aktivitu lidí. Jako jak to říct prostě, aby, aby se nenaštvali, ale, ale spousta lidí prostě se zabezpečila jakoby v podstatě z toho humanitárního materiálu, prací dobrovolníků a podobně. Vlastně já sám nevím, jak to bude potom kompenzovaný, jestli se to bude jako v rámci třeba těch finanční pomoci nějak řešit nebo nebude, ale samozřejmě jsou lidé, kteří v rámci té pomoci na tom budou líp a někteří hůř, jo prostě, asi takhle jednoduše.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Vzpomeňte si, prosím, na závěr, na ten večer, kdy přišlo tornádo. Na co už nikdy nezapomenete? Co vám zůstane v paměti?

Marek KOŠUT, starosta, Moravská Nová Ves /TOP 09/
No asi, já už jsem to jako do značné míry vytěsnil prostě z hlavy. Já nevím, jestli takhle funguje ta, ta duševní hygiena, prostě nějak tak jako přirozeně, nebo se to ze mě vyloupne někdy později, když si na to vzpomenu, ale tak ten samotný zážitek, když jsme to tady přestáli vlastně přímo v radnici, a potom vlastně jsme tady, že jo, bloudili, prostě spolu s hasiči, prostě se do pěti do rána těma, těma troskama, a tak jako zvláštní mystický zážitek. My jsme byli kontrolovat základní školu právě takhle jako za radnicí, a že se tam rozezněl alarm, jo prostě nějakej takovej výpadek. Prostě z nějakého důvodu tam začal řvát alarm a bylo to hrozně hlasitý, takže to půjdeme vypnout, a potom, když jsme se vraceli, tak to vlastně přelítlo přes ten kostel. On byl tehdá úplněk. To byl vlastně, myslím, že byl úplněk a ještě byl strašně velký. Já nevím, já tomu nerozumím jako z astronomického hlediska, ale byl jako strašně velký a ??? a teďka z ničeho nic ty mraky se rozestoupily nad tím kostelem. Prostě svítil ten měsíc jako neuvěřitelně, prostě nad tím roztrhaným kostelem. Takže to je jako nejsilnější zážitek, na který si z první noci vzpomenu.

ČT24, Události, komentáře

26. července 2021

Štítky
Osobnosti: Marek Košut
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme