Křižovatku u Práčí na Znojemsku nakonec při rekonstrukci I/53 nezruší

18. 1. 2021

Oddechnout si teď mohou obyvatelé Práčí na Znojemsku. Stávající napojení obce na hlavní silnici I/53 státní silničáři nezruší. Plánovali to v souvislosti rekonstrukcí silnice z Brna na Znojmo. Bezpečné křižovatky se dočkají i Blížkovičtí, politici jednali i o obchvatu Znojma.

"Požadavek na zachování napojení k obci vznesli Práčští na vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po zveřejnění plánů rekonstrukce silnice i/53. S opravami chtějí začít na jaře. „S generálním ředitelem ŘSD Radkem Mátlem se mi podařilo vyjednat, aby napojení na Práče zůstalo zachováno. S tím, že z obce zůstane zachovaný sjezd na hlavní silnici, ve směru od Znojma se do Práčí dostanou řidiči přes kruhovou křižovatku u Bantic,“ potvrdil výsledek jednání znojemský senátor Tomáš Třetina.

Výsledek jednání uvítal starosta Práčí Zdeněk Dvořák. „Je to maximum, co jsme z dané situace mohli vytěžit. Raději sjezd z Bantic, než úplné zrušení křižovatky u Práčí. V původních plánech s ní ŘSD už vůbec nepočítalo kvůli tomu, že je riziková,“ ocenil Dvořák.
Záměr musí schválit zastupitelé Práčí na čtvrtečním zasedání. „Budeme schvalovat podpis smlouvy o spolupráci s ŘSD, v níž je výjezd na Znojmo zakotvený. Je to jediné možné řešení, které vzešlo z jednání,“ potvrdil starosta Dvořák.
Začnou na jaře
S první etapou rekonstrukce by měli silničáři začít na jaře v úseku mezi bantickou a dyjskou křižovatkou.
Bezpečnější křižovatky se dočkají i řidiči u Blížkovic. „Rozšíření křižovatky slíbilo vedení ŘSD. Připravuje se už projektová dokumentace, aby bylo možné napojení v odbočovacích pruzích v obou směrech,“ potvrdil výsledky jednání se státními silničáři Tomáš Třetina.

Zatím bez konkrétních výsledků zůstávají podle něj obnovená jednání o letitém projednávání obchvatu Znojma. „Sešli jsme se s představiteli Spolku Obchvat i s vedením Znojma i zástupci stavebního úřadu, abychom pokročili alespoň o něco dál. V této iniciativě hodlám pokračovat, i když je jasné, že je to běh na dlouhou trať. Ale je tu šest let mandátu senátora, tak za tu dobu se snad něco podaří skutečně realizovat,“ doufá Třetina.

Znojemský Deník

18. ledna 2021

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme