Kraj vyzval, aby vláda i parlament rušení stavebních úřadů přehodnotily

2. 5. 2022

Sedmadvacet stavebních úřadů má skončit na jižní Moravě v souvislosti s novelou stavebního zákona. Jak už Deník Rovnost informoval, představitelé dotčených obcí, v nichž má být stavební úřad zrušený, to považují za chybu. O tomto tématu diskutovali také krajštízastupitelé.

"Jihomoravský kraj přijal usnesení, v němž vyzývá vládu, poslaneckou sněmovnu a senát, aby stávající návrh zákona přehodnotili tak, aby byla zajištěna co nejširší síť stavebních úřadů z důvodu dostupnosti lidem. „Pořád je na stavebních úřadech spousta agend, které musí lidé vyřizovat tam, není vychytaná digitalizace. Jsme také připomínkovým místem návrhu tohoto zákona, usnesení tedy bude zapracováno i v rámci připomínky," řekl hejtman Jan Grolich.
Liberecký kraj podle něj dokonce přijal usnesení, ať je zachovaná vyloženě stávající síť úřadů. „Tak jsem to formulovat nechtěl. Chápu, že v některých místech úřady smysl mají, ale je potřeba se na tom znovu systematicky zamyslet. Je trochu nesystémové, když rušíme úřady a nemáme dopracovanou digitalizaci," doplnil Grolich.

Opoziční krajský zastupitel a senátor Tomáš Třetina očekává kolem stavebního zákona ještě velké diskuze. „Začalo se od konce. Nejprve je potřeba zrušit agendy, spoustu věcí elektronizovat, pak teprve můžeme rušit úřady," podotkl.

Znojemský Deník

1. května 2022

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme