Do škol vyrazila pojízdná digitální laboratoř. Žákům představí nejmodernější technologie

4. 3. 2019

V Jihomoravském inovačním centru sestrojili digitální pojízdnou laboratoř FabLab Experience, která bude sloužit hlavně školákům. Jde o kamion, v jehož návěsu jsou moderní technologie v hodnotě čtyř milionů korun. Za rok zvládne navštívit až šedesát škol.

Digitální laboratoř v Jihomoravském inovačním centru (JIC) už funguje dva roky. Teď se jí autoři projektu rozhodli dát kola. Zatímco do FabLabu přišlo za rok tisíc lidí, pojízdná laboratoř má ambici obsloužit každý rok desetkrát tolik zájemců, což je zhruba šedesát škol. „U školy bude kamion stát tři dny a dopoledne bude vždy komentovaná prohlídka a studenty a žáky chceme motivovat, aby se přihlásili na odpolední dobrovolný program, kde si budou moct technologie vyzkoušet,“ vysvětlil manažer FabLabu Tomáš Mejzlík.

Podle ředitele JIC Petra Chládka je to celosvětově unikátní projekt. „Hledali jsme a nikde jsme nic podobného nenašli,“ řekl Chládek.

Peníze do projektu vložil Jihomoravský kraj a Brno a také některé technologické firmy, přičemž tito partneři se budou podílet i na financování provozu. Podle náměstka hejtmana Jana Vituly (TOP 09) má být výsledkem to, že děti budou bavit přírodní vědy. „Pokud se ho podaří dosáhnout, bude to ten největší úspěch,“ řekl Jan Vitula.

Laboratoř je pro školy přínosná především v tom, že poskytne kromě vybavení i vyškolený personál. „Školy obvykle nemají problém získat peníze na vybavení, ale nemají lidi, kteří by se o ně starali a zpřístupňovali je,“ řekl Tomáš Mejzlík. Tým, který bude kamion doprovázet, je jedenáctičlenný.

Podle Tomáše Mejzlíka laboratoř slouží i k tomu, aby odstraňovala obavy z moderních technologií, aby se studenti nebáli uskutečňovat své nápady a přitom zjistili, že technologie nakonec nejsou tak složité. „A sázíme i na 'wow efekt', tedy že něco studenti vytvoří v mobilu či počítači a brzy to budou držet v ruce,“ řekl Tomáš Mejzlík.

ČT 24

V Brně dne 28. února 2019

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme