Cesta po Brně? Autobusem nyní i o půl hodiny delší

9. 5. 2019

Hromadná doprava kolabovala v úterý ráno v brněnských Židenicích. Tramvaje linek 8 a 12 nabíraly až čtyřicetiminutová zpoždění. Podle cestujících jsou podobné problémy ve městě denně. Brněnský dopravní podnik přiznává, že čelí jedné z nejhorších dopravních situací za poslední roky.

"Nejproblematičtější místa jsou podle dopravce kvůli uzavírkám a kolonám úseky mezi Zvonařkou a Hladíkovou ulicí, Křenovou a Táborskou ulicí a od Tomkova náměstí po Svatoplukovu ulici. „Poslední dobou je cesta kamkoliv ráno nebo odpoledne fakt loterie. Jezdím skoro vším. Trolejbusy často stojí mezi Tomkovým náměstím a kasárnami v Židenicích. V určitých časech jsou ale hrozné i tramvaje, které jedou krokem třeba kolem Gajdošovy a Geislerovy ulice,“ potvrdil Karel Brabec, který do centra města pravidelně dojíždí z brněnských Vinohrad.
Dlouhé čekání tramvají v kolonách kritizuje židenický místostarosta Petr Kunc. „Chápu, že když se kácí les, létají třísky, ale je nutné zajistit průjezd hromadné dopravy. Když nemůžou některým místem projet auta, s tím se nedá nic dělat. Lidé se ale do práce nějak dostat musí,“ řekl.
Se zástupci města proto už Kunc jedná o tom, jaká změna by mohla dopravě ulevit. „V některých místech je potřeba vyhradit pruh pro hromadnou dopravu, to je třeba případ trolejbusů jedoucích z Vinohrad. Táborské ulici zase pomůže úprava dopravního značení v ulici Životského, která má zabránit řidičům vjíždět z městského okruhu na tuto ulici a blokovat tak příjezd z Táborské ulice,“ představil návrhy.

Problémy s hromadnou dopravou v Židenicích i jinde ve městě lidé komentují také na sociálních sítích dopravního podniku. „Začíná to být bohužel každodenní problém. Dnes již v půl osmé byla kolona už od Pisárek až po Libušino údolí,“ kritizovala už dříve třeba Barbora Čechová.
Podle mluvčí dopravce Hany Tomaštíkové nabírají trolejbusy průměrně zpoždění čtvrt hodiny. Okružní autobusové linky meškají za jízdním řádem až půl hodiny.
Do budoucna má nakupení oprav a uzavírek předejít skupina koordinátora. V Brně funguje od začátku roku. „Výsledky její práce ale budou vidět nejdříve za tři čtvrtě roku,“ zmínil náměstek pro dopravu Robert Kerndl.
Zástupci dopravního podniku lidem doporučují využívat jeho aplikaci DPMB info. „Díky ní získají aktuální přehled o mimořádných událostech, zjistí aktuální polohu vozů nebo jejich odjezdy,“ popsala mluvčí Tomaštíková.

Dopravní kolaps v Brně
- stav: podle dopravního podniku jedna z nejhorších dopravních situací za poslední roky
- problematická místa: Tomkovo náměstí, židenická kasárna, okolí Zvonařky
- průměrná zpoždění: u trolejbusů čtvrt hodiny, u okružních autobusových linek až půl hodiny
- řešení: skupina koordinátora oprav a uzavírek, židenický místostarosta Petr Kunc navrhuje také třeba speciální jízdní pruhy pro trolejbusy"

Brněnský deník

9. května 2019

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme