Brno čeká šampionát v basketbalu. Postaví i halu

27. 2. 2023
Aby se v Brně v roce 2025 mohly utkat o světové prvenství v basketbalu juniorky a o rok později i kadetky, postaví město třetí halu pro míčové sporty v areálu Vodova. Radní už oznámili, že hledají zhotovitele.
Podmínkou pro konání mistrovství světa v basketbalu je, že při soutěžích musí být k dispozici současně dvě hrací a dvě tréninkové plochy. „Tyto podmínky jsme schopní splnit právě v případě, kdy postavíme třetí halu odpovídající regulím pro mezinárodní akce. Zbylé dvě haly jsou vyhovující, ta větší je připravená a menší bude po dílčích stavebních úpravách také,“ upřesnil radní pro oblast sportu Tomáš Aberl.
Šampionátu se účastní vždy šestnáct týmů z celého světa. Přímé televizní přenosy ze zápasů jdou do třiceti zemí a v další stovce států jsou k dispozici na internetu. „Pro naše město, kraj i stát mají oba šampionáty velký propagační a ekonomický přínos. Proto o jejich pořádání velmi stojíme,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.
Vedení města se tak rozhodlo oslovit Národní sportovní agenturu a Jihomoravský kraj s žádostí o spolufinancování stavby. Hala vyjde na bezmála sto dvacet milionů korun.
Stavbu haly město plánuje dlouhodobě. „Stavební povolení máme od září předloňského roku. Čekali jsme však, jestli na výstavbu hal takového typu nevypíše Národní sportovní agentura dotační výzvu,“ vysvětlila Vaňková. Když Česká republika získala od Mezinárodní basketbalové federace pořadatelství dvou světových šampionátů, rozhodlo se vedení města celý proces urychlit, aby se obě akce mohly uskutečnit v Brně.
Původně byla hala zamýšlená jako tréninková. Její rozměry ale umožní také pořádání zápasů na mezinárodní úrovni, a to nejen v basketbalu, ale také například ve florbalu, volejbalu či házené. Díky tomu také Brno splní podmínky Mezinárodní basketbalové federace pro pořádání nadcházejícího mistrovství. Výstavba haly s kapacitou dvě stě padesát diváků začne v srpnu. Hotovo by pak mělo být za další rok a půl. 

Brněnský Deník

21. února 2023

Štítky
Osobnosti: Tomáš Aberl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme