Architektonická studie určí podobu nové lokality v Letovicích

17. 2. 2021

Město Letovice v areálu bývalého Bytexu, poblíž místního náměstí, nakoupilo potřebné pozemky a nyní chystá vytvoření nové podoby, která nabídne reprezentativní prostory k odpočinku, pro bydlení i obchodníky, ale také nový kulturní dům. Předpokládanou budoucí podobu areálu nyní dokončují odborníci vzešlí z architektonické soutěže.
„Z pěti uchazečů jsme vybrali jako nejvhodnější architektonický ateliér Menšík Skrušný. Ti nám předložili vítěznou studii, ze které pochází také první vizualizace. S návrhem se ale stále pracuje a v nejbližších dnech by nám měla být představena upravená studie, která bude vyhovovat všem našim požadavkům,“ prozradil starosta města Petr Novotný, podle kterého se jedná o jeden z nejvýznamnějších projektů Letovic pro následující roky. „Prvně bylo nutné si vše rozkreslit a následně promyslet, jak by mohla tato lokalita v budoucnu vypadat. V tom se již blížíme do finále. Následně se zaměříme na komunitní centrum, nebo jinak řečeno nový kulturní dům. Ten by měl být prvním krokem, který se bude realizovat,“ poukázal.


Jisté je, že dosud nepříliš atraktivní lokalita by měla v dalších letech pořádně prokouknout. „Dříve se jednalo o čistě průmyslovou lokalitu. Podle návrhu bychom měli úplně změnit její význam. Kromě kulturního domu vzniknou místa k bydlení, pro občanskou vybavenost, podél řeky bude uděláno úplně nové nábřeží. Všechno se změní, ale je to běh na dlouhé roky,“ upozornil starosta. Právě kulturní dům by měl být prvním krokem realizace. „Pokud všechno půjde dobře a úspěšně proběhne architektonická soutěž, tak by se vítězný návrh mohl začít realizovat za dva roky,“ říká Novotný. Rozhodně navíc nepůjde o levnou záležitost. „Celkové náklady na úpravu této části města budou určitě atakovat částku osmdesáti nebo sta milionů korun. Ale v tuto chvíli je to spíše odhadování, protože bude záležet na nákladech jednotlivých částí, tak jak se bude jejich úprava postupně realizovat,“ zakončil.

Regionpress.cz

V LEtovicích dne 17. února 2021

Štítky
Osobnosti: Petr Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme