11. 6. 2021

Letovice – atraktivní adresa? Podle zájmu developerů a lidí o bydlení jsou Letovice v současnosti na vlně. Letos mají kolaudovat v ulici Komenského bezmála devadesátku nových bytů a podobné množství se tam začíná prodávat dalším zájemcům.
V této části města má vyrůst i padesát rodinných domů. Město pro ně připravuje zasíťování pozemků. „Zároveň chystáme ještě lokalitu ve Žlíbku, kde nabídneme parcely pro výstavbu rodinných domků zhruba na ploše šestnácti hektarů,“ řekl letovický starosta Petr Novotný.
Ve zmíněné lokalitě mají převládat opět rodinné domky. Letovice podle Novotného do výkupu pozemků pro výstavbu domů investovaly v uplynulých letech několik desítek milionů. „Myslím, že tímto krokem se nám podařilo pro Letovice vytvořit velký potenciál. Nechceme jít ale cestou bytovek. V nich často lidé koupí byt a pronajímají ho. Nájemníci se točí. Když si naopak někdo koupí pozemek na rodinný dům, bude tu bydlet,“ zdůraznil Novotný.
Před lety si chtěl v Letovicích postavit rodinný dům například Pavel Kratochvíl.
Podle jeho slov byly možnosti ale velmi omezené. „Milion a půl na pozemek jsme neměli. Vím, že to řešilo hodně mladých rodin a nakonec koupily pozemek v okolních vesnicích. Včetně nás. Teď už je situace zřejmě příznivější.
Město připravuje výstavbu v několika lokalitách,“ řekl muž.

Město společně se Svazkem vodovodů a kanalizací musí v souvislosti s nárůstem obyvatel vyřešit také rekonstrukci a rozšíření čistírny odpadních vod. Potřebné úpravy mají stát podle odhadů kolem šedesáti milionů korun a hotové budou do čtyř pěti let.
Svazek loni odkoupil od společnosti Tylex čistírnu odpadních vod. V budoucnu ji přestaví na přečerpávací stanici. Proudila do ní asi třetina splašků z bezmála sedmitisícových Letovic. Dvě třetiny pak filtrovala městská čistička. „O odkupu se jednalo léta. Pro město velikosti Letovic je neekonomické a technologicky náročné čistit splašky ve dvou čistírnách. Do budoucna je to úspora. Jak provozní, tak co se týká oprav,“ uvedl tajemník Svazku Petr Tioka.

V Komenského ulici čeká na kolaudaci téměř 90 bytů. Stejné množství pak ještě developer nabízí k prodeji. Plochu pro 50 rodinných domů tu chystá i město. Letovice plánují i výstavbu rodinných domů v lokalitě ve Žlíbku. Tam se má stavět zhruba na 16 hektarech.

Jan Charvát, Blanenský deník

V Letovicích dne 11. června 2021

Štítky
Osobnosti: Petr Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme