× Pohněme s tím. Společně!

Postoj jihočeských zastupitelů TOP 09 k návštěvě prezidenta Zemana v kraji

9. 6. 2017

Jihočeští zastupitelé TOP 09 Tomáš Bouzek, Josef Knot a Pavel Klíma se jednomyslně rozhodli bojkotovat návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Jihočeském kraji  ve dnech 12.6. - 14.6. 2017. Důvody máme dva:

Svým postojem vyjadřujeme nesouhlas s chováním a výroky prezidenta Zemana stran likvidace novinářů v rozhovoru s ruským prezidentem Putinem, člověkem, jehož vládu provázejí nevyjasněná úmrtí nezávislých novinářů. Cítíme to jako útok na svobodu slova a nezávislá média v ČR, zvláště v době, kdy společností otřásají skandály spojené právě s nezávislostí médií.

Zároveň se vyhrazujeme proti financování této prezidentské návštěvy kompletně z prostředků Jihočeského kraje. Rozumíme, že Jihočeský kraj musí plnit roli správného hostitele hlavy státu a uhradit program prezidenta na třídenní návštěvě.  Z nedávných návštěv Miloše Zemana v jiných krajích ale vyplývá, že současné výjezdy jednoznačně slouží jako prezidentská kampaň Miloše Zemana. Tím se červnová návštěva odlišuje od těch běžných.

Na závěr musím zmínit, že nikdo nezpochybňuje prezidentský mandát Miloše Zemana. Proto také Josef Knot, 1. náměstek hejtmanky Jihočeského kraje, jako nejvýše postavený muž v hierarchii jihočeského zastupitelstva chtěl předat při oficiálním vítacím aktu květinu první dámě a poté se z dalšího průběhu návštěvy omluvit.

Pevně věříme, že návštěva příštího prezidenta v dalších letech již nebude vyžadovat podobná prohlášení, že přivítáme prezidenta, který bude Českou republiku reprezentovat slušně, s akcentem na demokracii a dodržování lidských práv, s jasným směřováním mezi vyspělé západní civilizace, který bude respektovat Ústavu ČR.

Za krajské předsednictvo TOP 09

Pavel Klíma