Boška: Nový obor i pokračování potravinové pomoci potřebným dětem

13. 2. 2023

Od září bude na učilišti v Hněvkovicích vyučován nový učební obor, který bude specializovat strojního mechanika v oblasti sváření v jaderné energetice. Studenti se naučí jak býti zručným potrubářem, kotlářem nebo provozním montérem plynovodů a vzduchotechniky. A to vše vznikne ve spolupráci s ČEZem a Jadernou elektrárnou Temelín, která nabídne potřebné studijní stáže.

Tento krok pomůže vyřešit současný nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu, a to především v energetice, což bylo také důvodem, proč jej Rada kraje, ale i jeho Školský výbor, jehož jsem členem, podpořili. 

Tříletý obor, který svou kapacitou pojme až 60 žáků, je pro školu zároveň dobrým lákadlem pro případné uchazeče, protože bude vůbec prvním a jediným vzdělávacím zařízením v kraji, jež podobné studium nabídne. Z koncepčního a racionálního řešení mám i z důvodu nepříliš naplněné kapacity školy velkou radost, a tak jsem pro něj na posledním jednání Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Jihočeského kraje z pozici člena za TOP 09 velice rád a bez většího váhání hlasoval. 

Potěšující zprávou, která rovněž prošla výborem a následně i zastupitelstvem, je pokračující potravinová pomoc dětem v hmotné nouzi ze sociálně slabších rodin v zapojených jihočeských školkách. Tu kraj podporuje už od roku 2019 a letošní školní rok nebude výjimkou. I tento návrh měl mou velkou podporu a těší mě, že tomu nebylo jinak ani u ostatních členů.

Martin Boška, člen školského výboru Jihočeského kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme