Zdeněk Bezecný: Zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí, nebo tomu bylo právě naopak?

28. 1. 2013

Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí, tak komentoval dosluhující prezident Václav Klaus vítězství Miloše Zemana nad Karlem Schwarzenberegem. Že si bere do úst okřídlený výrok Václava Havla, zvoleného právě před 20 lety českým prezidentem, není náhoda. Nelze to vnímat jinak než jako manifestaci své letité animozity k našemu prvnímu polistopadovému prezidentovi a zároveň jako další z řady více či méně otevřených ataků vůči osobě Karla Schwarzenberga, který byl v kampani vnímán právě jako pokračovatel této tradice.
Tento výrok navíc ukazuje, jak vlastně Miloš Zeman zvítězil. Bylo to vítězství kampaně, která byla hysterizující, plná osobních štvavých útoků, dezinterpretací i naprostých lží. Byla postavena na plochém vlastenčení a Miloš Zeman měl být vnímán jako Čech stojící proti cizákovi, a to nejen v souvislosti s emigrací Schwarzenbergovy rodiny, ale i jeho šlechtickým původem. Miloš Zeman měl být ochráncem Čechů proti sudetským Němcům, kteří se stále třesou na svůj majetek…
 Zemanova kampaň tak nesla řadu prvků demagogie, kterou čtyřicet let vmasírovávala našemu národu komunistická propaganda. Opět byly oslovovány ty nejnižší pudy českého národa, jak se to dělo v nejpropracovanější formě v době normalizace.
S takto podpásovou kampaní se prostě nedá, jak se již vyjádřil Karel Schwarzenberg, účinně bojovat. Pokud tedy nechceme klesnout na úroveň protivníka. A vážím si Karla Schwarzenberga za to, že se touto „zkratkou“ k moci nevydal.
Jakkoli „pravdoláskaři“, jak se stoupenci Václava Havla posměšně označují, zase nezvítězili, a jakkoli pravda a láska k vítězství Karlu Schwarzenbergovi nepomohla, lež a nenávist, zaznívající ze Zemanova tábora se také dříve či později demaskuje. To až ze stínů opět vystoupí zkorumpovaný mocipán Šlouf a Zeman s Klausem opět budou snít svůj sen o rozparcelování české politiky jakousi novou podobou opoziční smlouvy. Jenže – i když pravda opět neporazila lež – říká se také, že lež má krátké nohy…

S pozdravem


Mgr. Zdeněk Bezecný, Ph.D.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme