Zatímco kraje dostanou přidáno, obce přijdou zkrátka

13. 10. 2015

Koncem října by mohlo Prahu zaplavit množství starostů českých obcí a měst. Poslanecká sněmovna bude projednávat zákon o rozpočtovém určení daní. Zatímco ale na kraje vláda myslela s 3,5 miliardou z vybraného DPH navíc, obce a města přijdou zkrátka.

„Městu Písek například na přenesenou působnost, která přenáší ze státu na obce služby občanům od vydávání dokladů až třeba po stavební povolení, stát přispívá 30 miliónů korun. Pokud bychom podle určité metodiky, která ale nemusí být úplně objektivní, přepočítali úvazky zaměstnanců na procentní podíl, který připadá na výkon státní správy, došli bychom k celkovému číslu 66,9 miliónů korun za rok 2014. Po odečtení dotací nese Písek náklady ve výši 42,9 miliónu korun,“ uvedl jako příklad nákladů hrazených za stát místostarosta města Písek Josef Knot (TOP 09).

Bohužel ale kraje žádnou takovouto metodiku nemají a vypočítat jejich náklady třeba právě na výkon přenesené působnosti nelze.

V rámci rozpočtového určení daní putuje do pokladen samosprávy část prostředků z vybraného DPH. Když se zvyšovalo v roce 2012, všechny dodatečně vybrané prostředky putovaly na důchodovou reformu. Ta už je minulostí, ale stát „odškodní“ pouze kraje. „Určitě se mi nechce věřit, že hlavní motivací by bylo uspokojit sociálně demokratické hejtmany převážné většiny krajů. Byť chápu, že takováto možnost může leckoho napadnout,“ poznamenal na adresu těchto spekulací místostarosta.

Pozitivní zprávou pro město Písek ale je vývoj daňových příjmů. „Pokud vezmeme v úvahu meziroční srovnání let 2014 a 2015, dostali jsme se ze srpnového deficitu cca 300 tisíc korun do kladného salda téměř 4 milióny korun,“ popsal obrat v trendu vývoje daňových příjmů Josef Knot.

Josef Knot

místostarosta města Písek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme