Zastupitelstvo města schválilo návrh rozpočtu

19. 12. 2013

Zastupitelstvo města České Budějovice dnes schválilo návrh rozpočtu na rok 2014. Rozpočet dosáhne výše cca 1,9 miliardy Kč, z toho rozpočet příjmů tvoří cca 1,7 miliardy Kča financování cca 259 miliónů Kč. „Rozpočet má sice schodek ve výši 170 miliónů korun, ale je to rozpočet proinvestiční. Snažíme se využít jednak nízkých cen za stavební práce a jednak dočerpat evropské dotační projekty,“ vysvětluje předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města Č. Budějovice Petra Šebestíková (TOP 09)

Příjmy rozpočtu očekávají mírný nárůst
Rozpočet počítá s daňovými příjmy ve výši 1,2 miliardy Kč. „Díky prognóze mírného ekonomického růstu počítáme s vyšším výnosem z daní zhruba o cca 12 miliónů korun, a to díky prognóze mírného růstu české ekonomiky,“ doplňuje Petra Šebestíková.
Nedaňové příjmyby měly činit cca 299 miliónů Kč, z toho na příjmy z pronájmů připadá cca 222 miliónů Kča na příjmy z poskytování služeb a výrobků cca 26 miliónů Kč. Pokles nedaňových příjmů oproti rozpočtu na předchozí rok způsobily dva důvody.
Prvním je organizační změna, která byla způsobena ukončením činnosti odboru sportovní zařízení a jeho náhradou za zřízenou příspěvkovou organizaci Sportovnízařízení města České Budějovice. „Tato změna má přinést větší flexibilitu i úsporu veřejných prostředků,“ uvedla předsedkyně.
Druhým důvodem je pokles nájmu vodohospodářského majetku společnosti ČEVAK.„Usilovali jsme o zachování ceny vodného a stočného na úrovni roku 2012, proto jsme na jaře tohoto roku vyjednali se společností ČEVAK dohodu, v rámci které sníží město nájem za vodohospodářské zařízení a i ČEVAK si sáhne na své marže,“ vysvětluje Petra Šebestíková.
Kapitálové příjmypředstavují 86 miliónů Kč, tvoří je především 80 miliónů Kč za plánovanýprodej nemovitostí a 5,5 miliónů Kč za prodej pozemků.„Největší objem prostředků očekáváme z prodeje nemovitostí. Chceme prodat např.  KD Vltava, Radniční 5, parking Hvízdal a bytové domy v ulici Fr. Ondříčka číslo 22,24 a 26,“ vypočítává Petra Šebestíková.
Rozpočet přijatých dotací tvoří především předpokládaný příspěvek na přenesený výkon státní správyve výši 71 miliónů Kč. Dalšíúčelovédotace budou zapojovány do rozpočtu ažv průběhu roku. Především půjde o dotace v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad a dalších operačníchprogramů.„Vzhledemk nutnosti částečně předfinancovávat tyto dotační akce z vlastních zdrojů použijeme platby za již zrealizované akce na splátky a opětovné čerpání úvěru u České spořitelny, který jsme zřídili právě k předfinancovávání dotačních akcí z ROPu,“ vysvětluje systém financování dotačních akcí z ROP Petra Šebestíková.

Zachováváme objem investic
Město počítá, že na běžných výdajích utratí1,4 miliardy Kč. Oproti rozpočtu na rok 2013 jsou výdaje o 32,5 miliónu Kč nižší„Snížení je způsobeno například nižšími výdaji na demolice objektů v areálu bývalých čtyřdvorských kasáren, větší část demoličních prací již proběhla, a tak na příští rok počítáme s částkou o 16,5 miliónu korun nižší,“ zdůvodňuje pokles Petra Šebestíková.Největší podíl na běžných výdajích má, tak jakokaždoročně, rozpočet finančního odboru, odboru správy veřejných statků, kanceláře tajemníka,městské policie, dále výdaje na úhradu ztráty ze zajištění závazku veřejné služby Dopravnímu podnikuměsta a příspěvek Jihočeskému divadlu. „Například běžné výdaje na městskou policii oproti rozpočtu na rok 2013 vzrostly o 7,7 miliónu korun. V rámci preventivního programu předcházení kriminality po letních nepokojích na Máji jsme do pracovního poměru přijali 10strážníků, z toho 4 jsou Romové,“ doplňuje Petra Šebestíková.Naopak 16 miliónový příspěvek na provoz Jihočeského letiště zastupitelstvem města neprošel.
Rozpočet kapitálových výdajů představuje, podobně jako v letech minulých,částku 569 miliónů Kč. „Jedná se o investice města i programy spolufinancovanéEvropskou unií, případně další dotační programy,“ dodává Petra Šebestíková.
 
Do rozpočtu budeme zapojovat evropské prostředky
Rozpočet financování je plánován ve výši 259 miliónů Kč. „159 miliónů korun tvoří zapojení finančních prostředků z minulých let, které pocházejí z nerealizovaných investičníchakcí,“ vysvětlujePetra Šebestíková a dodává: „Město také zapojuje zůstatek nevyčerpaného dlouhodobého úvěru ve výši 170 miliónů korun na předfinancování dotačních akcí z ROPu.“
V roce 2014 plánuje město splatitna úvěrech a půjčkách necelých 58 miliónů Kč a na úrocích (běžné výdaje) 12,5 miliónů Kč.„Předpokládáme, že splátky budou vyšší o přijaté dotace. Očekáváme, že dosáhnou výše 150 miliónů korun. V rozpočtu tuto položku však neuvádíme, musíme počkat, až skutečně tyto prostředky přijdou na účet města,“ doplnila Petra Šebestíková. Předpokládaný zůstatek úvěrů k 1. lednu 2014 by měl činit celkem 790 miliónů Kč.

Město chce hospodařit s rozumem
Spolu s návrhem rozpočtu město předložilo i rozpočtový výhled na léta 2014 až 2016, který již zastupitelstvo schválilo. „Rozpočtový výhled bude městu sloužit jako takový „tahák“, který při sestavování rozpočtů na každý další rok napoví, jaké má město dlouhodobé závazky, s jakými příjmy či výdaji může počítat. Zároveň dá rozpočtové politice určitý rámec i na další rozpočtová období a umožní sledovat dlouhodobou koncepci zodpovědné rozpočtové politiky, která by měla vycházet především ze dvou základních principů: trvale zachovávat dobrý provozní výsledek a udržet zadlužení města pod kontrolou,“ přiblížila Petra Šebestíková.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme