Zástupci budějovické TOPky se setkali s politickým tajemníkem ambasády USA

23. 2. 2016

Politický tajemník Ambasády USA v ČR Alex Barosso navštívil pracovně, společně s politickou expertkou Janou Kernerovou, České Budějovice. Za dlouhé roky se jedná o první pracovní návštěvu experta na politické záležitosti americké vlády na jihu Čech.

Z rozhovoru s představiteli českobudějovické TOP 09 vyplynula dvě hlavní témata – názory na působení a vnímání Spojených států na jihu Čech a příklon České republiky směrem k Rusku. Rozhovor jako takový má svou důležitost a určitě budeme zvědaví na závěry, které americká strana přijme. Přesto bychom se spíše mohli zamyslet nad danými tématy.

Jak vnímá český národ Spojené státy ve skutečnosti? Odpověď není jednoznačná. Samozřejmě, že Spojené státy mají v Čechách spoustu odpůrců. To je výsledek aktivit prezidentů Klause, Zemana a vládních představitelů, například ministra průmyslu a obchodu Mládka. A nesmíme zapomenout na stabilní preference Komunistické strany. Ale v Čechách působí faktor mlčící většiny. Ta se ukázala loni při Dragoon Ride, kdy se tisíce lidí přicházelo pozdravit s americkými vojáky. Je důležité, aby Spojené státy dokázaly překonat zklamání z hysterie ze záměru postavit na našem území radar dlouhého dosahu a z následného rozhodnutí české vlády místo pro radar neposkytnout. Je důležité, aby v Čechách byli Američané opět vidět, aby investovali, a tím nemyslíme jenom do nemovitostí, ale třeba i do vzdělání místních obyvatel.

Vyjadřujeme závěrem naději, že se návštěva Alexe Barossa stala startovacím milníkem pro zintenzivnění aktivit ambasády USA na jihu Čech.

Oldřich Souček (TOP 09)

člen krajského výboru

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme