Výroky o důvodech odvolání jednatele nejsou pravdivé

10. 12. 2015

Primátor Českých Budějovic na tiskové konferenci konané dne 24. listopadu a věnované společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic s.r.o. obhajoval personální změny ve společnosti s poukazem na jeho předchozí zjištění. Vyjádření pana primátora ke společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic s.r.o. však nejsou pravdivá a společnost poškozují.

Primátor města je jeden z členů rady města, která vykonává práva a povinnosti jediného společníka společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic s.r.o. Společník společnosti má povinnost loajality ke společnosti a nesmí společnost navenek poškozovat.

Motivací pana primátora bylo zřejmě mediální „ospravedlnění“ jeho dlouhodobého politického cíle na personální obsazení a ovládnutí statutárních orgánů společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic s.r.o., které se mu kvůli odporu tehdejších koaličních partnerů – nynější opozice podařilo prosadit až v rámci nové koalice. Žádný člen rady města ani primátor však nemůže navenek poškozovat a očerňovat nepravdivými tvrzeními ve sdělovacích prostředcích společnost, ve které je město jediným společníkem, aby legitimizoval své politické personální požadavky.

Jako reakci na zneužívání informací a zveřejňování nepravdivých informací ve sdělovacích prostředcích členem rady města, které společnost poškozují, by společnost a její orgány mohly v budoucnu odepřít jedinému společníkovi právo na informace a podání vysvětlení a vymáhat škodu, která v důsledku takového poškození vznikla.

Primátor města by si měl v budoucnu před svými prohlášeními informace důkladně prověřit a uvědomit si svou odpovědnost podle zákona o obchodních korporacích za zveřejňování konkrétních nepravdivých informací o společnosti, ve které je město jediným společníkem, tak aby společnost navenek nepoškozoval.

JUDr. Stanislav Vachta, LL.M.

advokát a bývalý předseda dozorčí rady Lesy a rybníky města Českých Budějovic s.r.o.

Štítky
Osobnosti: Stanislav Vachta
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme