V Budějovicích uvidíte western nebo model letadla

8. 3. 2017

Zastupitel Tomáš Bouzek (TOP 09) odpovídal na otázky Deníku:

Co říkáte přehodnocení (zamítnutí) rady města návrhu kulturní komise na dotaci pro Taneční centrum Move 21 na účast na soutěžích MČR 2017 a pro Festival Světla?

Ačkoli má rada města formálně pravomoc rozhodnout jinak, než doporučuje komise, neměla by její návrhy svévolně obcházet. Vyloučení dotací pro Move 21 a Festival světla s vysokým bodovým ohodnocením bylo naprosto nedůvodné a bylo jen projevem arogance moci a nerovného přístupu k veřejným prostředkům.

Proč rada města změnila tento návrh?

Skutečné důvody byly dva: Zaprvé snaha dát veřejné peníze akci Budějovický western, který prosazovala zastupitelka Hrušková (ANO), bez ohledu na to, že jej komise nechala při bodování pod čarou. Zadruhé, jak vyplývá i z vyjádření odpovědného náměstka na zastupitelstvu, snaha sebrat dotaci Festivalu světla s 94 body, jen proto, že byl považován za „podobnou akci jako Vltava žije“, tedy konkurenční projekt společnosti Art4Promotion, kterou tato koalice ráda štědře podporuje. Vyřazení Move 21 s odůvodněním, že nejde o oblast kultury ale sportu, bylo jen trapnou záminkou.

Myslíte si, že tyto dva projekty si dotaci zaslouží více než Budějovický western? Pokud ano, tak prosím o zdůvodnění.

Je řada důvodů, proč měly oba projekty dotaci dostat: a) dodržování vlastních pravidel radou při rozdělování dotací, b) propastný rozdíl v hodnocení kvality projektů komisí, c) rovné zacházení s žadateli d) nenarušování konkurence ve prospěch oblíbenců.

Má projekt Festival světla naději na získání dotace příště?

Protesty opozice na zastupitelstvu donutily koalici dát oběma projektům prostředky pro tento rok dodatečným rozpočtovým opatřením. Osobně se obávám, že to Festival světla nebude mít do budoucna lehké, ale necháme se překvapit.

Ve výsledném seznamu událostí, které získaly dotaci, jsem nenašla historické slavnosti (jako byly Slavnosti Přemysla Otakara II. Budějovice železné a zlaté). Budou letos historické slavnosti?

Pořádání Oslav 750 let města bylo odůvodněno významným výročím ( byť i zde došlo k porušení Směrnice o postupu při zadávání veřejných zakázek, a to při zadání zakázky na zahájení a ukončení oslav společnosti Art4Promotion, jak vyplývá z veřejné zprávy kontrolního výboru zastupitelstva ze dne 4. 1. 2017). Pořádání historických slavností v dalších letech je na rozhodnutí vedení města, osobně jsem názoru, že lze veřejné prostředky využít jinak.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

V Budějovicích uvidíte western nebo model letadla - Českobudějovický Deník ze dne 7.3.2017, Kamila Dufková

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme