V Budějovicích je k mání Rabenštejnská věž

28. 11. 2019

Až do 14. století spadá historie Rabenštejnské věže na rohu Sadů v Budějovicích. Měsíce už je opuštěná, a tak pro ni vedení města hledá nové využití. 

Mělo hned dva zájemce, ale nakonec se radní rozhodli ještě pro jinou variantu. „Předkládal jsem dva projekty a oba byly z mého pohledu zajímavé a dobře zpracované. Nicméně většinovou podporu nedostal ani jeden a dohodli jsme se, že zveřejníme záměr pronájmu věže, aby se mohlo přihlásit více uchazečů,“ vysvětlil další postup náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). 

Předpokládá, že výběrové řízení bude vyhlášeno už v prosinci. O Rabenštejnskou věž měly zájem organizace Post Bellum se svým projektem Paměť národa a pak ještě spolek Umění ve městě. Lze očekávat, že se obě pokusí vyhrát a získat tak dlouhodobý pronájem zajímavých historických a navíc poměrně rozlehlých prostor. „Nejde jen o přízemí, ale i další patra, kde jsou například sociální zázemí, dva služební byty či podkroví,“ doplnil Bouzek. Díky Umění ve městě již teď věž na čas ožije v adventním období.

Ředitel pobočky Paměti národa v Jihočeském kraji Tomáš Trantina potvrdil, že zájem o prostory trvá a určitě se do soutěže přihlásí. „Chtěli bychom uvnitř vytvořit audiovizuální výstavu, která by byla atraktivní i pro mladé lidi, pořádat tam přednášky, ale také vzdělávací programy pro studenty,“ uvedl Trantina. Vznikl by tam institut Paměti národa pro jižní Čechy. „Zabývali bychom se tam dokumentární tvorbou a sbírali vzpomínky pamětníků z regionu. Počítáme i s projektem, který by mapoval česko-rakouské pohraničí a připomínal tak naši společnou historii,“ vyjmenoval Trantina.

Lukáš Marek

Zdroj: Mladá fronta DNES, 28. 11. 2019

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme