V Boršově vyrůstá nezvyklá knihovna

24. 9. 2015

Boršovští čtenáři dostanou již v listopadu novou knihovnu. „V Boršově je 150 registrovaných čtenářů a ti si zaslouží mít odpovídající prostory. Navíc ty původní v objektu tzv. „staré školy“ již technicky nevyhovují,“ vysvětlil důvody ke stěhování místostarosta Boršova Miroslav Nejedlý (TOP 09).

Na knihovnu se přeměnil objekt, který přiléhá k obecnímu úřadu a sloužil jako garáže. „Architektonického návrhu se ujal Adam Lenc ze sousedních Záhorčic. Má už za sebou velmi úspěšné projekty. A je to znát. Ze zachované hmoty původního objektu vyčnívá vstupní portál. Do interiéru budou zakomponovány prvky ze starého železničního mostu, mostní oblouk slouží i jako lampa pouličního osvětlení. V exteriéru jsou použity i další materiály, které už nikdo nepotřebuje a dostaly tak šanci na nový život. Dlažba pochází z rekonstruované ulice Pod Skálou,“ popisuje zvláštnosti nové stavby místostarosta.

Knihovna nemá ale sloužit jen čtenářům. „Chtěli jsme z knihovny udělat veřejný prostor. Součástí bude čítárna, která se snadno může přeměnit v kulturní zázemí například pro promítání zážitků z cest našich nadšených cestovatelů. K dispozici bude i veřejná wi-fi. Také tu plánujeme občanům nabídnout jakýsi „registr smluv“, vzory různých druhů smluv podle Nového občanského zákoníku. Nezapomínáme ani na čtenářky-maminky. Pokud budou chtít zabavit své děti, je pro ně připraven venkovní oplocený prostor s herními prvky a zdí, která čeká na pomalování,“ vypočítává možnosti knihovny Miroslav Nejedlý.     

Práce na knihovně finišují. Kompletuje se vnitřní vybavení. A na Boršov čeká akce „kulový blesk“. „Těší mě, že na stěhování knih se nám přihlásila celá řada dobrovolníků. Vůbec se proto nebojím, že by v Boršově lidé zanevřeli na knihy a přestali číst,“ je spokojený Miroslav Nejedlý.

Petra Šebestíková

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme