Tomáš Bouzek povede jihočeskou TOP 09

21. 6. 2015

Krajský sněm TOP 09 Jihočeského kraje si v sobotu zvolil nové vedení, jehož úkolem bude uspět v nadcházejících krajských volbách. Předsedou se stal Tomáš Bouzek a místopředsedy Pavel Klíma a Josef Knot. S delegáty přijeli diskutovat i místopředsedové TOP 09 Miroslav Kalousek a Helena Landšáglová.


Úvod sněmu patřil oběma místopředsedům

Miroslav Kalousek v úvodním slově i v následující živé diskusi delegátům vysvětlil, proč strana vytáhla do boje proti elektronické evidenci tržeb. „V elektronické evidenci tržeb navrhuje vláda vést na každého složku, za 25 let si takovou míru kontroly nepamatuji a nemůžeme proto ustoupit ani o krůček. Neexistuje studie, která by prokázala, že spuštění EET přinese vyšší výběr DPH a narovná vztahy mezi podnikateli. Naopak víme, že si vyžádá náklady ve výši 10 mld. korun, byť pan ministr Babiš mluví o pouhé 1,5 miliardě. Zavedení tohoto systému odmítla například německá finanční správa, která konstatovala, že EET je drahý nástroj a data, která bude shromažďovat, jsou snadno zneužitelná. K tomu ještě udávací web, na kterém můžu udat například Růženku z drogerie, která se na mě neusmála. Finanční úřad bude mít následně povinnost ji přijít zkontrolovat. V profízlovaném a udavačském státě je to konec pro poctivé podnikatele,“ varoval Miroslav Kalousek.

Dále připomněl, že sněm je startovním výstřelem do krajských voleb. „Je to sice ještě rok a půl, ale žijeme ve světě omezené svobody médií, je tak na každém z nás, aby byl opinion makerem ve svém nejbližším okolí. Zkusme proto občanům více vysvětlovat, zaujmout je, přitáhnout k politice a dát jim možnost podílet se na formování našich postojů,“ doporučil Miroslav Kalousek.

Místopředsedkyně Helena Lanšáglová se ve svém projevu zaměřila na aktuální situaci u nás i v zahraničí. „Za ty dva roky, co jsem tady byla naposledy, se svět zásadně změnil. Ve vnitropolitické situaci vidíme bezprecedentní zásah do soukromí občanů, vládne nám levice s oligarchy prosazujícími zásah do svobody podnikání, což ohrožuje naši demokracii. Změnil se ale i svět okolo nás. Rusko přestalo být pro nás svou agresivní politikou partnerem, vyhrotila se ekonomická situace v Řecku a Evropu zasáhla vlna migrace. V této nepřehledné době považuji za velkou přednost stranu, která je založena na tradicích a konzervativních,“ řekla místopředsedkyně.

Stěžejní částí krajského sněmu byla volba členů předsednictva

Na post předsedy byl navržen náměstek primátora města České Budějovice Tomáš Bouzek. Pro jeho zvolení hlasovalo 50 delegátů, jeden se zdržel. Získal tak velmi silný mandát. Ve svém projevu navázal na slova Heleny Landšáglové. „Nacházíme se v nelehké situaci na mezinárodní i vnitropolitické. Potýkáme se s agresí Ruska, které ohrožuje region východní Evropy, včetně pobaltských zemí, našich partnerů v NATO i EU. Na vnitropolitickou scénu vstoupila ryze pragmatická politická hnutí bez programových zásad, která ohrožují zavedený systém politických stran vlastní demokratickému právnímu státu. Oba tyto problémy mají společného jmenovatele: ohrožení demokratických hodnot. Jsem proto rád, že TOP 09 je stranou, která staví právě na obhajobě těchto demokratických hodnot,“ uvedl Tomáš Bouzek.

Při své práci v čele krajského výboru chce především stavět na práci aktivních komunálních politiků. „K tomu, abychom uspěli v krajských volbách, bude potřeba hledat témata, postavit kvalitní tým, největší reklamu si ale uděláme tím, že budeme prezentovat kvalitní práci na místní úrovni,“ zdůraznil předseda.

Kandidátem na post místopředsedy se stali Pavel Klíma a Josef Knot. Oba navržení získali 100% podporu delegátů.

Pavel Klíma je zastupitelem městyse Malšice. V poslední době se aktivně zasazuje proti těžbě bentonitu v blízkosti Maršova. Ve svém projevu apeloval na změnu politické práce. „Balonkové kampaně sice k volbám patří, ale pracovat se musí permanentně. Pojďme oživit v mladých lidech t nadšení, s jakým nás veřejně podporovali v roce 2010,“ doporučil Pavel Klíma.

Josef Knot je píseckým místostarostou. Do kampaně by chtěl vnést nová témata. „Ze zkušenosti z Písku nabízím projekt Smart City, který přináší chytrá řešení pro občany i firmy. Smart City nemusí být jen koncepce pro městskou aglomeraci, snadno ji lze přenést i na úroveň kraje. Může nabídnout efektivnější řešení pro svoz a likvidaci odpadu, veřejnou i individuální dopravu, vytápění krajských organizací. To jsou ale jen dílčí možnosti. Udělat chytřejším můžeme i Jihočeský kraj,“ navrhnul Josef Knot.

Petra Šebestíková, krajská manažerka

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme