Souček: Problém kontaminace v Novém Vrátě se táhne 20 let

10. 5. 2016

Podle Českobudějovického deníku vyjednává Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) s Kovošrotem o sanaci ekologických škod v rybnících a přilehlých pozemcích v Novém Vrátě. V povrchových vodách a bahně rybníků, stejně tak i v přilehlých půdách byla zjištěna koncentrace zejména olova. Vznik kontaminace se zřejmě datuje do 80. let dvacátého století.

Kontaminace uvedené lokality a hlavně snaha občanů Nového Vráta o vyčištění trvá již dvacet let. Státní podnik Kovošrot byl zprivatizován v roce 1993 a součástí privatizační smlouvy byla i Smlouva o likvidaci ekologické zátěže. Ta stanovovala garanci Fondu národního majetku ČR do výše kupní ceny, která v té době dosahovala řádově stovek milionů korun. Následně byl zpracován Generel, který nikdy nebyl řádně naplněn. Faktem budiž to, že kontaminované území je významným přírodním prvkem a na pozemcích Kovošrotu se stále nacházejí zbytky autobaterií. Na tento stav byly opakovaně upozorňovány různé orgány státní správy, policie ČR a magistrátu města České Budějovice. Trestní stíhání bylo zastaveno. Po dvacet let byla odezva v podstatě stejná – nelze nic dělat. A přitom rybníky jsou pronajímány Českému rybářskému svazu.

TOP 09 podporuje občany Nového Vráta a společně s nimi upozorňovala na uvedený problém již v loňském roce. Zároveň toto téma aktivně prosazuje v Územní skupině města České Budějovice. Proto podporuje současnou aktivitu ČIŽP ČR a doufá, že dojde k nějaké dohodě, která povede k vyřešení problému. V současné době je cena za sanaci rybníků odhadována na 12 milionů Kč. V porovnání s garancí FNM ČR, která činila 205 miliónů Kč, to je zlomek ceny. A ve vzduchu stále vidí otázky: opravdu nemohla ani ČIŽP, ani odbor ochrany životního prostředí českobudějovického magistrátu, ani policie, ani státní zastupitelství během dlouhých 20 let problém vyřešit? Stačila garance FNM ČR opravdu pouze na vyčištění současného provozu Kovošrotu, ale ne na všechny pozemky? Proč nebyla opatření Generelu splněna všechna? 

Oldřich Souček

člen krajského výboru TOP 09

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme