Souček: Pokud rada města mění priority podpory sportu, musí to říci

9. 6. 2016

Na různých dotacích si tři preferované českobudějovické kluby přijdou letos na 32 miliónů korun. K tomu se město zavázalo kupovat si od nich reklamu ve výši dalších 12 miliónů korun.

Pokud město podporuje ve větší míře tzv. preferované kluby než jiné sportovní organizace, jasně tím říká: tyto kluby jsou naše výkladní skříň a chceme je podporovat přednostně. Město to však musí legálně. A pokud se objevují diskuse nad rozšířením počtu preferovaných klubů, například o florbalový klub Štíři, musí současné vedení města transparentně říci, jaké jsou nové priority.  Stejně tak jako to udělalo předchozí vedení města, na kterém se podílela i TOP 09. 

Je ale důležité říci, že částka, která je městem každoročně vynaložena na činnost ostatních mládežnických klubů, činí několik milionů korun. A florbal není sportem, který by dostával nejnižší podporu. 

Příspěvky na činnost klubů by navíc měly být chápány jako příspěvky, které by klubům měly umožnit přijímat i děti z rodin s nižšími příjmy nebo ze sociálně znevýhodněných rodin. Jejich účelem bezpochyby není zlepšovat, nebo snad i sanovat ekonomickou situaci klubů. A bezpochyby by neměly být klíčovou složkou rozpočtu klubů. Jsem přesvědčen, že většina klubů a hlavně rodičů mladých sportovců to takto i chápe. 

Oldřich Souček (TOP 09)

člen sportovní komise rady města Č. Budějovice

Štítky
Osobnosti: Oldřich Souček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme