Šebestíková: Střednědobý plán – podmínka dobrého hospodaření

11. 10. 2015

Zastupitelstvo města bude rozpočtový výhled projednávat na svém zasedání v pondělí 12.10.2015. Rozpočtový výhled si nechalo město zpracovat v tomto roce od externího specialisty a je až do roku 2019. „Rozpočtový výhled vychází z dat, použitých i při přípravě návrhu rozpočtu na  příští rok. Městu výhled pomůže lépe plánovat své hospodaření na střednědobé období. Bude mít odhad příjmů, bude znát své závazky i způsob jejich financování a na základě těchto podkladů se dokáže racionálněji a efektivněji rozhodovat o svých záměrech, například investičních,“ vysvětlila bývalá předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města Č. Budějovice a zastupitelka za TOP 09 Petra Šebestíková.

Analýza například ukázala, že se už v předchozím funkčním období vedení města dobře rozhodlo, když zvolilo velmi konzervativní prognózu příjmů. „Díky tomu jsme zvládli turbulentní období v prvním pololetí tohoto roku, kdy výrazně poklesl především příjem z daní. I přesto se propad příjmu oproti plánu na jaře letošního roku pohyboval okolo – 35 mil. Kč,“ připomenula zastupitelka.

Zpráva doporučuje městu založit fond obnovy majetku města. „Fond obnovy majetku, který zajistí systematické plánování a financování oprav majetku města, sice ještě nemáme, ale už máme fond obnovy vodohospodářského majetku. Podařilo se mi ho prosadit již před dvěma lety a funguje od 1. ledna 2014. Každý rok do něj putuje 10% z příjmů, které město vybere za pronájem VHM. K 30. září na něm město mělo 45 miliónů korun a za to už se dá například zrekonstruovat jedna větší ulice, včetně přípojek vody a kanalizace,“ doplnila Petra Šebestíková.

Jiří Žižka

asistent krajského manažera TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme