Sdílení poznatků je klíčem k rozvoji koncepce chytrých měst

7. 3. 2017

MÍSTOSTAROSTA PÍSKU JOSEF KNOT (TOP 09) ŘEKL PRÁVU:


Ve druhé polovině února jste se s dalším píseckým místostarostou, Jiřím Hořánkem (ANO), zúčastnil v tchajwanské metropoli Tchaj-peji 4. ročníku výstavy Smart City Summit & Expo. Můžete čtyřdenní mezinárodní setkání stručně charakterizovat?

Letos tato akce přilákala přes sto tisíc návštěvníků a přes sto padesát vystavovatelů z více než šedesáti měst a regionů. Dorazili na ni i představitelé řady států, firem i vědeckých pracovišť, kteří spolupracují na společné vizi měst budoucnosti Smart Cities, a tato komunita se každoročně rozrůstá. Prohlédnout si mohli na sedm set stánků, které nabízely nejsofistikovanější řešení v oblastech zdravotnictví, mobility, bezpečnosti, otevřené veřejné správy či informační a komunikační technologie. Měli příležitost se seznámit s nejmodernějšími postupy, které se v praxi měst a regionů dají uplatnit, navázat kontakty a vytvořit společné projekty. Právě takové sdílení poznatků je klíčem k rozvoji koncepce chytrých měst. Sami jsme se o tom přesvědčili,
když jsme navázali partnerství v rámci projektu Balancities.


Zmínil jste, že do tchajwanské metropole přijeli zástupci světových metropolí, kde koncept Smart Cities už řadu let systematicky rozvíjejí. Písek i další česká města musí ve asi ještě hodně dohánět?

V porovnání s ostatními světovými metropolemi jsme v rodině Smart Cities stále nováčkem. Snažíme se ale právě díky těmto příležitostem rychle učit, a tak v každé další připravované investiční akci už zvažujeme možné zapojení chytrých řešení.

Písek jste na mezinárodním setkání v Tchaj-peji zastupoval už podruhé. Jak malé jihočeské město vnímají jeho mnohem větší potenciální partneři?

V minulém roce jsem přijel jako nováček, který měl za sebou jen několik bilaterálních jednání s partnerskými městy a jednu dvě národní konference, a hned jsem měl vystupovat na jednom pódiu se zástupci světových metropolí. Myslím, že už loni se Písek na summitu neztratil. Hned po něm mě kontaktovali zástupci některých tchajwanských firem, které zvažovaly možnosti investovat právě v Písku. Nakonec se z toho vyklubala investice organizátora celého summitu, tchajwanské firmy na pořízení fotovoltaické elektrárny pro 6. mateřskou školu v Písku. Letos jsme absolvovali takových setkání mnohem více a čas písecké delegaci věnovala i prezidentka firmy Tatung, která je jedním z největších tchajwanských investorů. Sešli jsme se rovněž s ministrem obchodu Chih-Kung Leem i vedoucím sekce pro střední a východní Evropu ministerstva zahraničí.

Vladimír Vácha

Právo - Jihozápadní Čechy

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme