Šaldová: Politika ženy potřebuje, ale kvóty to nevyřeší

16. 7. 2016

Z kvót, které by zajistily ženám minimálně dvě pětiny míst na volebních kandidátkách, nic nebude, zůstalo jen u doporučení… Ale bylo by nařízení tou správnou cestou?

Nelze popřít, že problém zůstává a je závažný. Žen je v politice žalostně málo. Začíná to již na úrovni členské základny té které místní organizace a to samozřejmě „kopíruje“ i složení volební kandidátky. Dnes vidíme na volitelných pozicích pouze zlomek žen. Přitom ženy by do naší politiky vnesly více ochoty ke kompromisu, více empatie a troufám si říci i praktičtějšího pohledu na věc.

Ale řešit toto prostřednictvím zákona? Budeme přemlouvat ženy, aby kandidovaly ve volbách jen kvůli jejich pohlaví? Položme si spíše otázku, PROČ je tak málo žen aktivních v politice?

Není to například také proto, že jim stát nevytváří dostatečné podmínky k zapojení se do společenské práce a do politiky? A jsme znovu u otázek zkrácené mateřské dovolené, u možnosti „mateřské dovolené pro prarodiče“, u péče o handicapované děti a stárnoucí rodiče, u zákona o rodině atd. atd. Takže, prosím, neřešme důsledek, ale příčinu!

Kromě toho, dle mého názoru, kvóty tento společenský problém malé angažovanosti žen nevyřeší. Copak lze někoho přemlouvat, aby vstoupil do politiky, pokud nechce, nemá důvěru či vhodné zázemí? A bude to automaticky znamenat, že budou mít ženy ve své straně nějaké slovo? Pochybuji.

Svou pozici si musí každý vydobýt sám, ať už jde o politiku, nebo třeba o byznys, ale ruku v ruce s podporou společnosti – tím myslím především státu.

Antonie Šaldová

předsedkyně MO TOP09 Č. Budějovice

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme