Šaldová: Hostinský ví nejlépe, zda a jak regulovat kouření

31. 5. 2016

Dnes 31.5. si připomínáme Světový den bez tabáku. Asi se snad všichni shodneme, že kouření poškozuje zdraví aktivních kuřáků, ale i takzvaných kuřáků pasivních, a dost možná ještě ve větší míře. Shodneme se, že na následky léčby nemocí z kouření jsou vydávány nemalé částky. Ale zda to automaticky znamená i podporu protikuřáckého zákona, na to se už názory různí.  A je to znát nejen na veřejných diskusích, ale jednotní nejsou ani poslanci vládních stran.

Ze své zkušenosti jednatelky hotelu mohu říci, že máme přímo nekuřáckou restauraci a pivnici, která je v podstatě kuřácká, ale nekouří se v době podávání obědů. K ní přiléhající salonek je ale nekuřácký stále. Takto to podle mého názoru vyhovuje nám i hostům.  

Zatímco u větších restaurací je možné kuřácké a nekuřácké prostory stavebně oddělit, u malých barů nebo hospod na vesnicích by měl majitel nejlépe znát svoji klientelu v jednotlivých časech otevírací doby a dle toho sám rozhodnout o případném omezení kouření.

Za zmínku stojí, že mnozí restauratéři vybavili své provozovny kvalitní klimatizací za nemalé finanční prostředky, aby zajistili komfortní prostředí všem svým hostům a v případě plošného zákazu kouření byla tato investice vynaložena zbytečně...

Antonie Šaldová

Předsedkyně MO TOP 09 Č. Budějovice

Štítky
Osobnosti: Antonie Šaldová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme