Šaldová: Firmám odpadnou starosti s úhradou prvních tří dnů nemocenské

29. 4. 2016

První tři dny nemoci zůstanou nadále neplacené! Vláda v pondělí nepodpořila návrh skupiny senátorů vedených Zdeňkem Škromachem (ČSSD) na zrušení takzvané karenční doby – tedy období, kdy zaměstnanec nedostává peníze ani od firmy, ani ze státního systému nemocenského pojištění.

 Myslím, že většině firem tím odpadnou starosti, spojené s:

1) růstem mzdových nákladů za první tři dny nemoci zaměstnance, byť by byly pouze ve výši 60%

2) chybějící pracovní silou, zvláště v současné době, kdy většina zaměstnavatelů řeší problém všeobecného nedostatku zaměstnanců

3) placením přesčasových hodin té pracovní síly, která bude muset nemocného pracovníka nahradit

Pan Škromach sice navrhoval kompenzaci ze strany státu, a to snížení částky povinných odvodů na nemocenské pojištění z dosavadních 2,3 na 2,1 procenta. Nicméně snížení pojistného o dvě desetiny procentního bodu jistě není pro zaměstnavatele vyváženou kompenzací. V průzkumu Hospodářské komory členské firmy nejčastěji uváděly odpovídající snížení o 0,4 až 0,5 bodu.

Osobně nepreferuji ani návrh šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka, který navrhuje tzv. „sick days.“, kdy by zaměstnanec mohl přímo v zákoníku práce získat nárok až na pět dnů placeného zdravotního volna. Dle mého názoru není rozumné toto ukotvovat v Zákoníku práce. Pokud bude chtít firma nabídnout svým zaměstnancům tento benefit ve výši např. od 1 do 5 dnů placeného zdravotního volna, a to pouze jedenkrát za rok, nechme toto na rozhodnutí vedení té které firmy. Pouze vedení firmy zná svoji finanční situaci, situaci na zaměstnaneckém trhu ve svém oboru a dle toho se rozhoduje.

Myslím, že poctiví podnikatelé mají již nyní dost starostí, týkajících nových nařízení, která jsou na ně v poslední době nasměrována, dost starostí (dle kterého oboru), aby zajistili plynulý přísun zakázek a zajištění následné výroby dostatečným počtem zaměstnanců, dost starostí s predikcí budoucího vývoje firem atd.

Proto je, myslím, nutné zajistit stabilní podnikatelské prostředí, a to především v oblasti daňové a v oblasti odvodů dávek tak, aby alespoň tyto položky mohly firmy zanést se stoprocentní jistotou stability do svých dlouhodobějších plánů.

Vždyť i tak je jejich stabilita ovlivněna, i bez přičinění vlády, dalšími objektivními vlivy, jež nemohou naplánovat, a tím mám na mysli např. vývoj politické situace ve světě či vlivy přírodní.

Antonie Šaldová

předsedkyně MO TOP 09 ČB a generální ředitelka mezinárodního holdingu

Štítky
Osobnosti: Antonie Šaldová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme