Rozhovor s Janou Soukupovou a Janem Mádlem

7. 10. 2014

UŽ NÁS NEBAVILO JEN NADÁVAT! JDEME POZITIVNÍM SMĚREM A FUNGUJEME JAKO TÝM
Týden před volbami jsme si pro vás připravili rozhovor s dvěma mladými a populárními Budějčáky, kteří se rozhodli změnit to, co se jim v Budějovicích nelíbí. Jde o Janu Soukupovou a Honzu Mádla. Kdo je pro ně ideální Budějčák, proč vůbec vstoupili do politiky a čemu by se chtěli věnovat? To a mnoho dalšího najdete o pár řádků níže…

Nemohu začít jinak, než se zeptat, kdo je podle Vás Ideální Budějčák, který se stal symbolem Vaší kampaně?
Jana: Ideálními Budějčáky jsou všichni občané Budějovic, kteří se cítí spjati s městem a chtějí tu něčeho dosáhnout a není jím lhostejné, jak bude naše město za pár let vypadat. Honza: Přesně tak. Ideálních Budějčáků je spousta.Student, maminka s kočárkem, podnikatel, učitel… Je jedno, co člověk dělá, každý z nás v sobě ideálního Budějčáka má. Jde jen o to být aktivní, zajímat se a ne pouze nadávat na věci kolem sebe…

Zároveň se na billboardech objevuje motto „Pozitivní směr“. Co to znamená?
Jana: Pro mě to vyjadřuje krom jiného i styl TOPky, která nikdy nevedla nějakou negativní kampaň. Zároveň to vnímám tak, že za TOPkou nejsou žádné sáhodlouhé kauzy a že během těch posledních čtyř let se podařilo udělat spoustu pozitivních věcí, ve kterých bychom chtěli pokračovat…
Honza: …a to nejen z toho pohledu, co se podařilo prosadit, ale i čemu se podařilo zabránit tím, že jsme si stáli za svým. Podle mě má TOPka super kampaň, která zapojuje i mladé a pokud bychom se dostali zastupitelstva, tak určitě by tyhle věci byly použitelné. Např. mobilní aplikace, zlepšení komunikace města skrz ně třeba v kultuře, aby se nestalo, že lidé kteří chtějí na akce chodit, tak o nich neví.
Jana: Ten pozitivní směr vyzařuje i přímo ze Slavoje a jeho úsměvu na billboardech (lídr TOP 09 v Českých Budějovicích Slavoj Dolejš, pozn. autora). Není to ten úsměv typu „Zvolte mě a nechte to být…“ Je to pravé a nefalšované. Cením si toho, že TOPka funguje jako jeden tým a není to strana pouze jednoho lídra.

Člověku se ale v souvislosti s politikou moc pozitiv na mysl nedostane. Spíše je často politika vnímáno pomalu jako sprosté slovo. Proč by měl mít někdo motiv do politiky vstupovat?
Honza: To je podle mě způsobeno tou velkou politikou na celostátní úrovni, kde vyplouvají na povrch různé kauzy, které na komunální úrovni nejsou tak časté. Městská politika je blíže lidem, je to víc o osobnostech, které člověk zná a denně je potkává. A nikomu, zvláště nám mladým, by nemělo být lhostejné, kde žijeme a jak to kolem nás vypadá. Mě se třeba nelíbila spousta věcí v dopravě – dostat se z jednoho konce města na druhý je ve špičce mnohdy složitější než v Praze. Nebo ty na mnoha místech nesmyslné křižovatky. Před pár lety mohl člověk ze severu na jih jet přes dvoje světla, teď už jich je asi pět nebo šest. Třeba to bych chtěl konkrétně změnit.A už mě nebavilo na to jen nadávat s kamarády v hospodě.
Jana: Jasně, politik je dnes označení pro někoho, kdo chce automaticky prosadit nějaké skryté zájmy a za něco neprůhledně lobbovat. Nebo pro ty, kteří trpí syndromem vyhoření a potřebují si něco dokázat. Jenže kdo může tohle negativní vnímání změnit jiný než mladí lidé? Dokud budou vstupovat do politiky lidé co dosud a nebude k nim protipól těch, co mají nápady a chtějí něco změnit, bude to velký problém.

Jano, ty studuješ politologii na VŠE, takže vnímáš politiku i z toho odborného hlediska. I to tě vedlo ke vstupu do politiky?
Jana: Ano, chtěla bych vyvrátit tvrzení, že politolog nemůže být politikem. Není to pravda. Mě politika inspirovala ke studiu politologie a ty odborné znalosti bych ráda využila. O politiku se zajímám už vlastně od střední, kde jsem díky výborné učitelce, paní Štěpánce Kloudové, měla možnost účastnit se různých studentských projektů. Zároveň když sleduji současný politický vývoj, tak tu vznikla řada stran a hnutí, se kterými prostě nemohu souhlasit a nevnímám je jako úplně šťastné.

Stojí za to bojovat a být aktivní. Kdyby člověk nad vším jen tak mávl rukou, tak by to tu vypadalo hrozně…"


Takže nějaká možnost kandidovat za nové hnutí nebo vytvořit něco vlastního tě nelákalo?
Jana: Proč, když tady existuje platforma, která mi vyhovuje? Raději se budu podílet na tom, aby se rozvíjela dál a prosazovat své názory skrze ni. Navíc si myslím, lidé v TOPce jsou schopní a jsou to odborníci v tom, co dělají. Musím vnímat také to, že jsem nováček a nemám s politikou tolik zkušeností. A fungující strana jako TOPka je ideální v tom, že poskytuje zázemí a možnost potkávat se s lidmi z vyšších úrovní, učit se a nabírat znalosti. To žádné jednorázové hnutí nabídnout nedokáže.
Honza: Vidím to úplně stejně. Jsem realista a proto přemýšlím i nad tím, že kdybych založil s pár lidmi nové hnutí, vyvstává problém nejen se zázemím a podporu, ale i např. s financemi na kampaň. A řešit takové problémy třeba tím, že dám na kandidátku nějakého podnikatele, co mi za to přislíbí finance do kampaně a pak bude sledovat jen vlastní zájmy, to bych určitě nechtěl.

Řadu lidí ale odradí pocit, že se nepodaří ovlivnit věci hned. Že než se dostanou na kandidátku, tak už to ani nebude aktuální a budou jen zvedat ruce na schůzích…
Honza: Jasně, to hlodá v každém. I já jsem si říkal, že než se k něčemu dostanu, bude to trvat sto let… Jenže ono je to o tom, jak je kdo aktivní. Nejde někam vstoupit a nic nedělat. Já jsem se hned začal zajímat o to, co TOPka dělá a připravuje, chtěl jsem se podílet na tvorbě programu a přinést do něj nové věci. A když vidím, že se to podařilo, tak je to pro mě impuls do další činnosti. Že má smysl být aktivní.
Jana: Program je jedna z prvních věcí, kterou za sebou můžeme vidět. A podle mě je v něm spousta návrhů, které městu pomohou a díky kterým se tu bude lépe žít. A za to stojí bojovat a být aktivní. Kdyby člověk nad vším jen tak mávl rukou, tak by to tu vypadalo hrozně…

Ukažte, že Vám není lhostejné, co se v Budějovicích děje. Všichni máme možnost to ovlivnit!"



I tak… Je něco, co Vás na politice zklamalo?
Honza: Co se týká strany, tak fakt nic. Spíše mě zklamalo to, jak lidé na politiku koukají a na druhou stranu to, jak se politika vyvíjí. Strašně mě mrzí, že převahu získává strana, kde je lídrem bývalý estébák. Jana: Na politice jako takové je spousta kazů. Třeba proces realizace konkrétních věcí mi vždy přišel strašně dlouhý, ale to je často záležitostí nedobrého způsobu řízení. Mnohdy berou vedení do rukou neodborníci a pak se není co divit.

Na co byste se chtěli na městě zaměřit?
Jana: Zajímá mě ekonomická stránka chodu města a chtěla bych být např. u tvorby rozpočtu. A není mi lhostejná kultura. Když jdu na nějakou akci a vidím, kolik věcí by se tam dalo udělat jinak…
Honza: Jak už jsem říkal, mě ke vstupu doslova vyburcovala dopravní situace v Budějovicích. Ale blízký je mi i zájem o rozvoj veřejného prostoru a architekturu. Stát se architektem bylo vždycky mým snem, bohužel na tom nejsem úplně dobře s kreslením. Bavilo by mě se podílet na budování nejen zajímavých věcí kolem nás, ale i image města navenek.

Když se podíváme trochu do budoucnosti, kde byste chtěli být za pět let? Máte nějaké cíle?
Jana: Když to půjde dobře, chtěla bych už mít odstudováno. Přemýšlím i tom, že bych zkusila doktorské studium. Bavilo by mě předávat znalosti dál kdybych na to měla vědomosti tak proč ne. Vzhledem k tomu, co už zaznělo, bych chtěla také nějakým způsobem napomoci zlepšit politické prostředí v České republice. A kromě toho bych se chtěla naučit salsu. Ráda tančím, ale zatím je to možná pro mé okolí nebezpečné ☺ Třeba za těch pět let udělám nějaké pokroky.
Honza: Začnu v té osobní rovině. Jsem čerstvě ženatý a mám úžasnou rodinu, báječnou holčičku a skvělou ženu. No a do pěti let předpokládám, že budeme čtyři. A v politice? Nemám úplně své vlastní ambice. Spíše byl bych rád, abychom lidem dokázali, že neudělali chybu, když nám dali důvěru. Aby viděli, že neděláme jednorázové věci a posouváme město dál.

Co byste na závěr vzkázali Budějčákům?
Jana: Pojďte k volbám a dejte hlas stabilním demokratickým stranám. Ať to nedopadne jako u krajských voleb! Jde o pár minut času a za to ideální Budějovice určitě stojí. Honza: Ukažte, že Vám není lhostejné, co se v Budějovicích děje! Všichni máme možnost to ovlivnit a pokud se Vám líbí, co navrhujeme, podpořte nás.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme