Revitalizace areálu bývalých Žižkových kasáren kvůli rozhodnutí zastupitelstva v nedohlednu

19. 7. 2013

Těžko se mi skrývá rozhořčení nad neúspěšným koncem dlouhého vyjednávání, na jehož konci měla být dohoda o vzájemném narovnání mezi Městem Písek, společností Žižkov Písek s.r.o. a společností Technologický park Písek, spol. s r.o., která po letech průtahů měla konečně přinést možnost rozvoje lokality severní části Žižkových kasáren, a to jako celku, a bez jakýchkoli finančních nároků vůči městu. Namísto toho se na posledním zastupitelstvu města značná část zastupitelů zejména z řad ČSSD přiklání jít cestou soudních tahanic se společností Žižkov Center s nejistým výsledkem, který může znamenat i vysoké finanční náklady pro město Písek a jeho občany. I kdyby však nakonec město ve sporu zvítězilo, stejně hrozí zpoždění rozvoje lokality o několik let. A to už vůbec nemluvím o tom, že původní dohoda se společností Technologický park znamenala i jistotu investora, který bude tuto lokalitu rozvíjet. Nemusím snad dodávat, že za současné ekonomické situace je investorů ochotných pustit se do tak nákladných projektů jako šafránu.

Dojednaná třístranná dohoda znamenala, že Technologický park Písek, spol. s r.o., dojedná se společností Žižkov Center převzetí smlouvy z 6. června 2007 a jejích dodatků. Nic už tak nemělo bránit tomu, aby se tato velice atraktivně položená lokalita s velkým rozvojovým potenciálem konečně zbavila nálepky areálu, který by mohl sloužit jako kulisa do filmu o rozbombardovaném Berlíně, a stala se plnohodnotnou městskou čtvrtí, která by nabídla zázemí pro firmy, příjemné místo k bydlení, potřebnou infrastrukturu i odpočinkové zóny. A to právě bez rizika, že by vleklé spory o výpověď smlouvy Žižkov Center ze strany města tuto lokalitu odsoudily k dalším letům čekání na výsledný verdikt soudu. Navíc jsme se při uzavírání smlouvy již poučily s chyb předchozích vedení města a tentokráte obsahuje závazek rozvoje lokality s konkrétními daty i sankcemi za nedodržení.

Jsem také přesvědčen, že by dohoda, na základě které převezme závazky společnost Technologický park, zvýšila šance této lokality, že právě zde by mohl vyrůst nový plavecký bazén. Jak jsem již několikráte zmínil, tento areál je dobře dopravně dostupný, nabízí dostatečné parkovací kapacity a zároveň bude i v blízkosti početné aglomerace sídliště Portyč. Proto nerozumím dost dobře tomu, proč by právě tato lokalita měla být vyřazena ze seznamu pěti míst vytipovaných pro výstavbu aquaparku. Odmítám, že by právě její převzetí do soukromých rukou bylo hrozbou, je tomu právě naopak. Domnívám se, že společnost Technologický park má sama zájem na zvýšení atraktivity této budoucí písecké čtvrti a je připravena se smluvně zavázat převést pozemky nutné pro výstavbu areálu zpět na město a ještě se spolupodílet na vybudování inženýrských sítí. Navíc v neposlední řadě musím připomenout, že na výběru této lokality se podíleli i občané města a současný postup zastupitelstva rozhodně nebudí dojem, že by jejich volbu respektovalo.

JUDr. Josef Knot
místostarosta Města Písek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme