Prosby vedení kraje zastupitele TOP 09 obměkčili a pro dotaci letišti hlasovali. Pochybnosti ale přetrvávají

24. 2. 2014

Na posledním jednání zastupitelstva statutárního města České Budějovice se znovu projednávalo poskytnutí dotace společnosti Jihočeské letiště České Budějovice. „Přítomní zastupitelé klubu TOP 09 podpořili poskytnutí dotace Jihočeskému letišti České Budějovice pro rok 2014 v celkové výši 16 miliónů korun, z toho 15,5 miliónu korun představuje dotace určená na provoz a 0,5 miliónů korun půjde na investice,“ uvedla předsedkyně finančního výboru zastupitelstva Petra Šebestíková.
    Přesto v klubu stále nepanuje jednoznačná shoda a výsledek hlasování rozhodně neznamená bezvýhradnou podporu projektu Jihočeského letiště.
    Postoj klubu přiblížil jeho předseda, radní Tomáš Bouzek: „Na svém jednání 12. prosince zastupitelstvo města poskytnutí provozní a investiční dotace neschválilo. Důvodem bylo především nenaplnění původních očekávání, analýza zadaná krajem slibovala v roce 2009 oživení leteckého provozu do pěti let. Současný stav však výrazně zaostal za očekáváním. A bez dalších jednoznačných garancí ze strany kraje jsme nechtěli veřejné prostředky města do projektu letiště nalévat. Od té doby jsme ale vedli s vedením Jihočeského kraje jednání. Vedení kraje přislíbilo, že vyhoví naší podmínce a nechá zpracovat analýzu, proč se původní předpoklady nenaplnily. Osobně bych uvítal i zpracovanou marketingovou analýzu, která považuji za podmínku úspěchu projektu letiště. Zároveň jsme žádali, aby vedení kraje připravilo harmonogram investic, které jsou nezbytnou podmínkou pro „rozlétání“ letiště. Kraj nám však s odkazem na každoroční schvalování rozpočtu nedal jednoznačnou garanci, že se mu podaří harmonogram naplnit, od kraje jsem ústy hejtmana ale získal příslib, že o to bude usilovat. Byť tento harmonogram jsme ještě neobdrželi. Ale přesto jsme vyslyšeli prosby kraje a dali mu šanci projekt letiště dotáhnout do konce – alespoň dodatečně.“  


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme