Proinvestiční schodkový rozpočet TOP 09 nevadí, schodek má být ale nižší než navrhovaných 10%. Takové zadlužení už může ohrozit připravované projekty

26. 11. 2013

TOP 09 si stanovila prioritní projekty, na které by měl rozpočet na příští rok pamatovat. Jedná se především o revitalizaci sídlišť Jih a Portyč, vybudování propojení mezi sídlištěm Jih a nákupní zónou, naprojektovat a následně začít se stavbou nového plaveckého bazénu, dosáhnout dohody s Žižkov Center a začíst s revitalizací areálu bývalých Žižkových kasáren, naprojektování parkovacího domu v případě, že město bude moci odkoupit pozemek od České pošty, další část rekonstrukce Sladovny, rekonstrukci říční plovárny u sv. Václava a přestěhování městské knihovny.

Ve čtvrtek bude zastupitelstvo města Písek projednávat návrh rozpočtu na příští rok. Rozpočet počítá s očekávanými příjmy ve výši cca 670 miliónů korun a navrhovaným schodkem ve výši 67 miliónů korun, což představuje 10 % z očekávaných příjmů. Díky tomu, že město Písek disponuje volnými finančními prostředky, a to ve výši přesahující 300 miliónů korun, a ceny stavebních prací spadly na dlouhodobá minima, TOP 09 se schodku, který bude použit na investiční výdaje, nebrání. Domníváme se ale, že zadlužení by nemělo přesáhnout 5% z očekávaných příjmů. Důvodem jsou projekty, na kterých jsme začali, nebo měli bychom začít pracovat. Všechny si vyžádají dodatečné nároky na městský rozpočet. Jeho schodek by se tak mohl výrazně zvýšit.

Jako svou prioritu TOP 09 vidí dočerpání evropských dotačních prostředků, takovýto objem financí plynoucích do regionálních programů už v dalším rozpočtovacím období očekávat nemůžeme. Máme však i řadu dalších projektů, na které počítáme s vlastními prostředky, a jsou v různém stádiu rozpracovanosti. Je proto žádoucí dotáhnout rozpracované projekty a zbytečně netříštit investiční prostředky.

Vyzdvihl bych několik nejzásadnějších investičních projektů, na které bychom se měli soustředit a které jsou pro TOP 09 prioritní.

Zlepšit kvalitu bydlení zhruba 8000 našich občanů má regenerace sídlišť Jih a Portyč. V případě sídliště Jih se jedná o investici ve výši 13 miliónů korun. V současnosti máme vydané stavební povolení na druhou etapu regenerace. Týká se konkrétně úseku od Nádražní ulice po kašnu. Obyvatelé sídliště by se tak mohli dočkat například úpravy autobusové zastávky, bezbariérové rampy k domu služeb, rekonstrukce chodníků či nových laviček a úpravy zeleně. Místní také netrpělivě čekají na propojení sídliště Jih s nákupní zónou. Projekt počítá s náklady ve výši max. 5 miliónů korun. Nyní máme nasmlouvány veškeré nezbytné pozemky, pokud zastupitelé v listopadu schválí poslední dohodnutou směnu, podáme žádost o územní rozhodnutí a následně stavební povolení.

Je třeba také dokončit regeneraci sídliště Portyč, na kterou jsme získali evropskou dotaci ve výši 85% z uznatelných nákladů. Příští rok se musí začít minimálně projektovat nový plavecký bazén, o jehož výstavbě rozhodli občané v referendu. Každé další otálení jen navýší náklady na zachování provozu dosluhujícího sportoviště.

Pro město je také zásadní projekt regenerace území bývalých Žižkových kasáren. Naprosto zde chybí potřebná infrastruktura, areál stále hyzdí polorozpadlé budovy. Ve hře je pořád vyrovnání s původním vlastníkem, které může pro město znamenat další finanční náklady. Regenerace je nezbytná a odkládat se nedá, pokud má mít zóna potenciál přinést Písku další pracovní místa, popř. může sloužit jako místo určené pro sportoviště (plavecký bazén, sportovní hala, apod.).

Je také třeba řešit problém parkování v centru města. Pokud vláda ČR odsouhlasí dohodu města s vedením České pošty o směně pozemků, měli bychom připravit projekt výstavby parkovacího domu a v návaznosti na naprojektovanou kapacitu řešit i případnou revitalizaci centra města.

Čeká nás i další část rekonstrukce Sladovny, pokud získáme dotaci z ROP na Expozici sladovnictví, a to ve výši 85% z uznatelných nákladů. Celkově projekt počítá s náklady dosahujícími 25 miliónů korun.

V neposlední řadě máme také zájem podat žádost o dotaci na rekonstrukci říční plovárny u sv. Václava, kterou ročně navštíví necelých 20 tisíc osob. Projekt počítá s náklady kolem 13 miliónu korun, případná dotace pokryje 85% z uznatelných nákladů. Ať už s žádostí uspějeme či nikoli, investice do městské plovárny, pokud budeme chtít zachovat její provoz i pro další sezonu, nás neminou. Nezapomínejme ani na stěhování městské knihovny do nových prostor, které odhlasovalo zastupitelstvo města.

Jsem přesvědčen, že ve stávajícím návrhu rozpočtu jsou záměry, které jsou pro město jistě zajímavé a prospěšné, ale s ohledem na projektovou nepřipravenost a finanční náročnost by mohly být zařazeny do rozpočtů v následujících letech. Mezi ně považuji třeba lávku přes Václavský jez s odhadovanou cenou 28 mil Kč, což představuje necelou polovinu případného schodku.

Znovu proto opakuji, že TOP 09 zastává názor, že je třeba si vytýčit prioritní projekty a na ty soustředit potřebné investice. Pomyslný rozpočtový koláč nám jednoduše už více nenakyne a může se stát, že při vyšším zadlužení na některé projekty jednoduše nezbydou prostředky, a to by myslím byla chyba.

JUDr. Josef Knot, MBA

místostarosta města Písek

předseda místní organizace TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme