Připravujme řádně dotační projekty, ať můžeme čerpat maximální částku

22. 11. 2015

„Střednědobý rozpočtový výhled počítá s částkou 250 miliónů korun na veškeré investice města za rok. 350 miliónů korun je proto opravdu strop toho, co si může město v současné době půjčit. Už teď splácíme úvěry roční splátkou ve výši 100 miliónů korun,“ upozorňuje členka finančního výboru zastupitelstva města Petra Šebestíková.

Vedení města ovšem neví, jaké akce se v rámci IPRU (integrovaný program rozvoje území) podaří prosadit a budou se nakonec realizovat. „Minulý týden schválilo zastupitelstvo města integrovaný plán rozvoje území České Budějovice. A v něm se počítá s opatřeními celkem za více jak 1,6 miliardy korun. Z vlastních prostředků plánuje město do projektu vložit 182 miliónů korun. Ale to je pouze předpoklad. Navíc máme zkušenost z minulého programovacího období, že se nečerpá maximální možná procentuální částka dotací. I když bychom se o to měli už od přípravy projektu snažit! Protože podle toho se nám budou snižovat prostředky na vlastní investice, a to je ona počítaná částka 250 miliónů korun,“ upozornila českobudějovická zastupitelka.

Jako příklad dobrého výběru projektů uvádí Petra Šebestíková práci někdejšího náměstka primátora za TOP 09. „Tomáš Bouzek byl jako náměstek členem výboru pro IPRU, který celé jaro projednával a vybíral projekty a akce, které se nakonec v závěrečném dokumentu i schválily. Za TOP 09 jsme podporovali, aby v dokumentu zůstaly ty projekty, které podporují technické vzdělání a zároveň umožňují rozšíření nabídky trhu práce v okolí Budějovic právě pro tyto absolventy,“ uvedla jako příklad Petra Šebestíková.

Jiří Žižka

asistent krajského manažera

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme