Předvánoční povídání se Zdeňkem Bezecným

21. 12. 2011

Předseda krajské organizace TOP 09 poslanec Zdeněk Bezecný se po včerejším návratu z Poslanecké sněmovny zastavil na skok ve své kanceláři, čehož jsme využili k položení několika aktuálních otázek:

Právě končící rok byl z hlediska Poslanecké sněmovny velmi hektický a jeho závěr poznamenán skonem exprezidenta Václava Havla. Jak s tím sněmovna vyrovnala?
Osobnost Václava Havla si sněmovna připomněla na zasedání v úterý 20. prosince. Zazněla na něm mimo jiné slova, která jako prezident adresoval poslancům. Při nich jsem si uvědomil nadčasovost jeho myšlenek. Zvláště důležité je připomenutí, že politiku nelze dělat jen s ohledem na okamžitou popularitu, ale vždy s odpovědností vůči zájmům společnosti a jasnou vizí.

41-ti členný klub TOP 09 a STAN je třetí nejsilnější ve sněmovně. Co jste během roku dokázali prosadit?
Na TOP 09 ležela odpovědnost za klíčové reformní kroky v oblasti daňové, sociální a zdravotní. Jsem hrdý, že naše strana tento nelehký úkol zvládla se ctí. Dosud nedokončeny zůstaly dvě velmi důležité otázky, na které je nutné se soustředit, a to nové rozpočtové určení daní, které je klíčové pro rozvoj českého venkova, a vyrovnání s církvemi, jenž napraví majetkové křivdy spáchané komunistickým režimem a zajistí jejich budoucí fungování.

Co vás v politice zklamalo?
Po volbách v roce 2010 zavládla velká naděje v zásadní změnu politické kultury v naší republice, což se nepodařilo naplnit. Na druhé straně právě TOP 09 se snaží svými každodenními činy dokazovat, že politiku lze dělat bez skandálů i laciných populistických gest.


Příští rok nás čekají krajské volby a budějovicko navíc volby senátní. Jak se krajská organizace TOP 09 na tento volební rok připravuje?
Příští rok bude pro TOP 09 velmi důležitý, neboť jí v senátních a krajských volbách čeká potvrzení pozice na českém politickém spektru. V současnosti probíhají intenzivní jednání o společné kandidátce s naším partnerským hnutím Starostové a nezávislí. Našim úkolem je nabídnout důvěryhodné osobnosti a jasný program, jenž bude klást důraz především na efektivní hospodaření kraje.

Jak prožíváte předvánoční čas?
Většinu adventního času jsem strávil na jednání v Praze, takže hlavní díl vánočních příprav ležel na bedrech manželky, za což jí patří můj dík a obdiv.


Co byste chtěl našim čtenářům popřát?
Pro příští rok, který podle všeho nebude úplně jednoduchý, přeji Všem hodně trpělivosti, naděje a vědomí, že lidské štěstí neplyne jen z hmotných statků.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme