Pouzar jde do voleb. Doporučil ho Kalousek

23. 5. 2012

Když se ODS nedávno pochlubila, že na svou kandidátku do krajských voleb získala slavného fotbalového internacionála Karla Poborského, vypadalo to, že ji slavnější tváří už nikdo netrumfne. Jenže teď zchladila nadšení politických rivalů TOP 09. Voliče chce v říjnových volbách do jihočeského zastupitelstva lákat na hokejovou legendu Jaroslava Pouzara. Jako první informaci přinesl deník Právo.

Bývalého skvělého hokejového útočníka, který získal v polovině 80. let třikrát s týmem Edmonton Oilers slavný Stanley Cup, „draftoval“ na kandidátku 1. místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.
„Jaroslav Pouzar je na 13. místě společné jihočeské kandidátky TOP 09 a STAN, kterou vede poslanec Zdeněk Bezecný. Doporučil nám ho Miroslav Kalousek, který je jeho kamarád,“ potvrdil krajský manažer TOP 09 Jiří Žižka.
Pouzar už sbíral zkušenosti v politice na českobudějovické radnici, kde byl v 90. letech jedno volební období zastupitelem za Stranu podnikatelů, živnostníků a rolníků. „Myslím si, že v krajském zastupitelstvu je to podobné,“ podotkl.
Po rozpadu této strany pomáhal Pouzar podle svých slov ODS, i když nebyl na její kandidátce. „ODS mě ale zklamala, mohla udělat mnohem víc, kdyby se pořád neštěpila. I českobudějovický primátor Thoma byl v ODS a už v ní není. A taky jsou tam lidi, kteří jsou podezřelí z různých afér,“ uvedl Pouzar, který fandí TOP 09 proto, že ji považuje za jedinou stranu, která dělá potřebné reformy a není spojena s žádnými korupčními skandály.
Své třinácté místo na pětapadesátičlenné kandidátce za handicap nepovažuje. „Je mi jedno, jestli jsem pátý, nebo třináctý. Ti důležití lidé, kteří by měli pracovat jako uvolnění odborníci ve vedení kraje, jsou na prvních čtyřech místech kandidátky. A pokud mě lidé budou chtít v krajském zastupitelstvu, mohou mi dát preferenční hlasy,“ konstatoval podnikatel Pouzar.
Uznávaný fotbalový záložník a dnes také podnikatel Karel Poborský míří ve svých 40 letech do politiky poprvé. „Je to pro mě nová výzva. Lidé v poslední době na politiky často jen nadávají. Já bych chtěl přispět k tomu, aby změnili názor,“ řekl Poborský, který je osmičkou na kandidátce ODS. Ve fotbalové kariéře hrál vždycky s tímto číslem, proto ho symbolicky „nosí“ i v politice.
Podle odborníků mohou mediálně známí sportovci politickým stranám ve volbách pomoci.
„Pouzar i Poborský jsou známí jako seriózní podnikatelé se sportovní pověstí. Nebyli v poslední době spojeni s politikou, které lidé nevěří. Navíc, česká společnost adoruje celebrity, takže je to dobrý tah. Zvlášť ODS nutně potřebuje nové a zajímavé tváře,“ vysvětlil politolog Salim Murad z Jihočeské univerzity.

***

„Je mi jedno, jestli jsem pátý, nebo třináctý. Pokud mě lidé budou chtít v zastupitelstvu, mohou mi dát preferenční hlasy.“ Jaroslav Pouzar (60 let)

 

Zdroj: MF Dnes | Ludmila Mlsová | Téma: Jihočeský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme