Poslanec a krajský lídr TOP 09/STAN Zdeněk BEZECNÝ pro deník Právo

11. 6. 2012

* Vládní strany trvale ztrácejí na popularitě a jejich výchozí pozice pro podzimní krajské volby není ani na jihu Čech zřejmě optimální?

Je pravda, že krajské volby zatím vždy ovlivňovala situace na celostátní politické scéně. To se v plné šíři ukázalo v roce 2008, kdy ČSSD vyhrála krajské volby s celostátním tématem, který však nemohla z krajské úrovně následně ovlivnit. Obávám se, že tomu bude tak i při letošních podzimních volbách, kde se budou řešit celostátní problémy, například církevní restituce. Připouštím, že vládní strany, a u TOP 09/STAN to platí dvojnásobně, zaplatí určitou daň za to, že je nositelkou reformních témat. Přesto věřím, že své voliče najdeme, neboť podle průzkumů si lidé nezbytnost reforem uvědomují.

* Pravice si bude ale zřejmě brát hlasy i navzájem, neboť mimo ODS a KDU-ČSL se objevují na scéně také Jihočeši 2012 s řadou bývalých zhrzených členů ODS?

Pro TOP 09 je důležité, aby byla před volbami vidět, neboť krajská úroveň je poslední, kde se zatím v minulosti výrazněji neetablovala. Uspěli jsme ve volbách do sněmovny i v komunálních volbách před dvěma lety a nyní je třeba výsledky potvrdit na krajské úrovni a pomyslně dostavět dům, který má základy a střechu, ale chybějí mu obrazně zdi. Je pravda, že pravicové strany jsou pro nás přirozeným povolebním partnerem, ale současně předvolebním konkurentem. Jihočeši 2012 se sice staví jako strana propojená na komunální politiku, přesto si myslím, že můžeme obyvatelům jižních Čech nabídnout víc než oni, neboť naši kandidátku výrazně podporuje řada starostů sdružených ve STAN. Díky této spolupráci je na ní čtyřiadvacet starostů a místostarostů z menších i větších obcí napříč regionem, starostou Kvildy počínaje a místostarostkou Tábora konče.

* Zmínil jste obavy ze zanášení celostátních témat na krajskou úroveň. Jak tomu chcete čelit?

Především chceme upozornit na nutnost zodpovědného hospodaření a to se týká jak vládní, tak krajské, ale i komunální úrovně. Stručně řečeno jde nám o průhledné nakládání s veřejnými prostředky, zodpovědný přístup ke krajskému rozpočtu, který by měl být vyrovnaný a neprohlubovat zadlužovaní. Nežijeme z ekonomického hlediska právě ve šťastných časech a i na úrovni kraje musíme být na nutnost šetření připraveni.

* Co udělala v uplynulých čtyřech letech koalice ČSSD– ODS v hospodaření chybně?

Zadlužila kraj vysokým úvěrem a jeho splácení se přenese do dalšího období. Je to i otázka evropských fondů, kdy do kraje nepřišly peníze na opravy silnic II a III. třídy. Je třeba proto zvážit účelnost větších projektů. Zde bych zmínil Jihočeské letiště, které nedostane peníze z evropských fondů, přesto chce kraj v tomto nákladném projektu pokračovat. Chybí mi u něj zodpovědná ekonomická rozvaha o jeho budoucím provozování, neboť dobře víme, s jakými problémy se v tuto chvíli obdobná regionální letiště potýkají.

* Určitě jste při sestavování kandidátky hovořili i o výsledku, s nímž byste byli spokojeni.

Nechci říkat závazná čísla. Každý lídr většinou tvrdí, že chce vyhrát. Považuji se za realistu, a proto považuji za důležité, aby TOP 09 docílila takového výsledku, jenž by jí umožnil podílet se na řízení kraje a naplňovat program, který lidem na jihu Čech předloží. Jsem přesvědčen, že jsme pro to udělali výběrem kandidátů první krok.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme