Podmínkou správného hospodaření města je dobrý střednědobý plán

9. 11. 2015

Po Č. Budějovicích má i Písek rozpočtový výhled na roky 2016 – 2018.

„Rozpočtový výhled slouží jako pomocný nástroj při sestavování rozpočtu města pro střednědobé finanční plánování a město má díky němu přehled o příjmech a výdajích, především o dlouhodobých závazcích a pohledávkách, ale také o finančních zdrojích pro zajištění dlouhodobě realizovaných záměrů,“ vysvětluje místostarosta města Písek Josef Knot (TOP 09).

 Důležitou roli hrají v rozpočtu investice. „V předkládaném rozpočtu na příští rok město plánuje investiční prostředky v minimální výši cca 150 milionů Kč, z toho cca 40 milionů Kč z dotačních prostředků,“ představuje záměr vedení města místostarosta.

Město Písek v rámci střednědobého horizontu mezi lety 2016 – 2018 připravuje řadu významných strategických investičních akcí. Jednou z nich je také výstavba nového plaveckého bazénu pod lesnickou školou za cenu 200 milionů Kč bez DPH. „Proběhla architektonická soutěž, respektive jednací řízení bez uveřejnění, se třemi vítěznými uchazeči. Vybrána byla kancelář PROJEKTIL ARCHITEKTI s.r.o. Realizačně lze předpokládat zahájení stavby v polovině roku 2017,“ přibližuje místostarosta.

Výstavba nové úpravny vody v místě stávajícího vodojemu na Hradišti za  cca 150 milionů Kč je naplánována se zahájením na přelomu roku 2016 a 2017. Další významnou akcí je Rekonstrukce Alšovy školy na městskou knihovnu a komunitní centrum za cenu 160 milionů Kč bez DPH. Realizace této akce je ale vázána na získání spolufinancování z dostupného dotačního zdroje. Další akcí, kterou plánuje město Písek zrealizovat v roce 2016 je rekonstrukce II. etapy Bakalářů za 15 milionů Kč vč. DPH.

Stěžejní budou také výstavby cyklostezek. „V roce 2016 plánujeme vytvoření cyklostezky v průmyslové zóně Dobešice – Čížovská, dále chodník a cyklostezku Hřebčinec –

Semice – Smrkovice a v neposlední řadě také cyklistickou stezku Hradiště – průmyslová  zóna – centrum, včetně Lávky na Hradišti. Tato akce také závisí na připravované výzvě v programu IROP, kde se přepokládá dotace ve výši 85% uznatelných nákladů,“ popisuje místostarosta.

Z akcí dopravní infrastruktury je nutno zmínit připravovanou  rekonstrukci parkoviště P1 na výstavišti v částce cca 5 milionů Kč vč. DPH, zapadající do projektu SMART City a také např. III. etapu rekonstrukce Žižkovy ulice, která je plánovaná na rok 2017.

Momentálně odbor investic a rozvoje projekčně připravuje podchod pro pěší na výstavišti a také rekonstrukci lyžařského svahu. Plánuje se ale příprava i dalších akcí, jako je např. dokončení 8. etapy Sladovny. „Její realizace bude v budoucnu možná v případě přiznání nových dotačních titulů,“ doplnil Josef Knot.

 Právě úspěch při čerpání prostředků z dotačních titulů bude u realizace řady záměrů rozhodující. „Doposud nebyly vypsány jednotlivé výzvy pro čerpání dotací na výše uvedené projekty, proto není možné stanovit přesněji  výši dotace na jednotlivé investiční záměry. Přesto předpokládáme, že z Operačního programu životní prostředí bude možné čerpat finanční prostředky také na investiční akce Sběrný dvůr sv. Václav,  Retenční nádrže v povodí Okrouhlického potoka a Protipovodňová opatření Portyč,“ upřesňuje místostarosta Josef Knot.

Petra Šeběstíková

krajská manažerka TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme