Plán na stěhování píseckého městského úřadu tak trochu připomíná akci „kulový blesk“

13. 12. 2013


Kam s ním? Ptá se Neruda ve svém známém fejetonu, který se celý točí kolem obtíží, jak se zbavit staré slámy ze slamníku. Trochu obdobné je to i s několika píseckými domy, které jsou ve vlastnictví města.
„Poté, co v důsledku reorganizace středního školství osiří budova písecké obchodní akademie, bude mít město Písek vedle domu U Koulí, ze kterého se na oplátku vystěhovala ZUŠ, už druhou budovu, pro kterou nemá řádné využití.  A za dva roky přibude i objekt bývalé knihovny, která se přestěhuje do nových, odpovídajících prostor,“ vypočítává místostarosta Josef Knot (TOP 09) „dědictví“, o které musí město Písek pečovat.
Kam tedy s nimi? „Společným jmenovatelem všech tří budov je památková ochrana a potřeba nákladné rekonstrukce. Zatímco dům U Koulí je píseckou srdeční záležitostí a pro jeho další využití by bylo vhodné nalézt investora, který by si dům dlouhodobě pronajal, zrekonstruoval a provozoval jej v souladu s předem stanoveným záměrem odpovídajícím významu budovy, objekt bývalé akademie bych spíše nabídl k prodeji. Z výtěžku prodeje by se pak dala financovat rekonstrukce objektů v majetku města, pokud se nepodaří nalézt vhodného investora,“ nabízí možnou variantu Josef Knot.
Podle jeho názoru není tedy vhodným řešením využití budovy bývalé akademie jako městského úřadu, jak rozhodlo poslední zastupitelstvo města. „Přestěhování městského úřadu z objektu v Budovcově ulici do budovy bývalé obchodní akademie si vyžádá náklady ve výši 150 miliónů korun, a protože je budova památkově chráněna a při její rekonstrukci se budeme muset držet původní dispozice budovy, výsledek nemusí plně vyhovovat požadavkům. Navíc ve hře zůstane jako „černý Petr“ opuštěný objekt v Budovcově ulici. Ten však, oproti budově bývalé obchodní akademie, nelze kvůli smlouvě se státem prodat do roku 2022 a do té doby budeme pro tento objekt hledat využití jen těžko. Nikdo přitom nezaručí, že se nám podaří po tomto datu budovu výhodně odprodat. Celý projekt stěhování je vlastně vytloukání klínu klínem, tak trochu mi to připomíná pověstnou akci „kulový blesk“,“ není spokojen se záměrem města Josef Knot.
Navíc podle jeho slov jde o zbytečný „zásek“ do rozpočtu města a po velmi horkém projednávání rozpočtu i tak trochu překvapivý krok. „Poté, co jsme při projednávání rozpočtu argumentovali, že s výstavbou „Pleskotovy lávky“, s odhadovanou cenou 28 miliónů korun, je vhodné posečkat na dobu, než dokončíme rozpracované investice, které budou mít zásadní dopad do rozpočtu, považuji za nepochopitelné prosazovat stěhování radnice, které si vyžádá 150 miliónů korun, navíc bez zjevného efektu,“ zdůrazňuje Josef Knot.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme