Občané ukázali svou politickou zralost a je teď na politicích, aby v rámci mandátu daného jim občany projekt nového bazénu realizovali

17. 1. 2013

Na 9471 občanů, což představuje cca 39% všech oprávněných voličů, se v referendu rozhodlo o výstavbě plaveckého bazénu v nové lokalitě. Protože byla překonána hranice 25% hlasů oprávněných voličů, staly se výsledky právně závaznými pro zastupitelstvo města.
    
Celkově se referenda zúčastnilo na 44,50% oprávněných voličů. Musím říci, že mě účast přesvědčila, že nemusíme podléhat skepsi z nezájmu lidí o věci veřejné. Proto bych chtěl občanům vyjádřit poděkování, že k referendu a volbám přišli a prokázali tak svou politickou zralost i ochotu vzít na sebe svůj díl odpovědnosti za správu věcí veřejných. Ocenit je ale třeba také iniciativu petičního výboru, která referendum přes mnohá úskalí dotáhla do konce, i práci médií, která se tomuto problému pozorně věnovala.

Výsledky referenda, musím říci, že přinášejí určitou úlevu. Občané rozhodli. Rozhodli v natolik složité věci, na kterou se postoje různily a každá z variant měla své výhody i stinné stránky, že prostě nebylo možné, aby rozhodnutí na sebe vzala pouze politická reprezentace. A to není žádný alibismus.
Nám, politikům, ale práce nekončí, naopak. Naším úkolem bude v rámci mandátu nám svěřeného občany vyhledat lokalitu vhodnou pro výstavbu nového areálu, připravit projekt i jeho financování a zároveň natolik investičně zajistit stávající bazén, aby Písečtí až do otevření nového plaveckého bazénu o bazén nepřišli.
Jsem přesvědčen, že sice varianta přesunu znamená nákladnější řešení do inženýrských sítí, ale plusy nakonec převáží. Můžeme vybrat takovou lokalitu, která již nebude hyzdit tvář historického a památkově chráněného srdce města, která bude dobře dopravně napojitelná a dostupná a přitom bude vyhovovat rozvojovým plánům města. Nijak se netajím tím, že jako místo, kde by se nový areál mohl realizovat, si představuji bývalá Žižkova kasárna, která mají velký potenciál stát se plnohodnotnou čtvrtí města, s potřebnou infrastrukturou, místem pro kvalitní bydlení i aktivní trávení volného času.

Josef Knot
místostarosta města Písek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme