Norský Trondheim nabízí Písku spolupráci na Smart City

3. 3. 2016

S nabídkou spolupráce oslovilo norské město Trondheim jihočeský Písek. Tento projekt by měl podpořit implementaci koncepce Smart City a tkví především ve vzájemné výměně a sdílení informací a zkušeností. „Město Trondheim připravuje tuto iniciativu z důvodu aktivnějšího zapojení do mezinárodních bilaterálních projektů, jejichž financovaní je možné z Norských fondů,“ vysvětluje projektová manažerka Andrea Nilsen.

            Trondheim se již prezentoval jako „Greener City“ na semináři Smart City – Green City pořádaného Norskou ambasádou v Praze, kde představil výsledky dosažené v oblasti řešení komplexních problému dopravy ve městě, zahrnující úspory energií, ekologická řešení, omezení parkovaní, zvýhodnění veřejné dopravy formou vyhrazeného pruhu, výstavbu cyklostezek, chodníků a další.

            „Výsledky tohoto zásahu jsou dnes měřitelné a většina obyvatel města je vnímá jako velmi pozitivní. Trondheim může v mnohém inspirovat a své zkušenosti předat dál za hranice Norska,“ myslí si Andrea Nilsen.

            Město Pisek svým aktivním zapojením a prezentací zaujalo pozornost, pokračuje Nilsen: „Cíle města, které pracuje na tom, aby vytvořilo atraktivní prostředí a podmínky pro život svých obyvatel, jsou inspirující. Je mnoho měst v zemi, které zažívají odliv obyvatel stěhujících se do větších měst. Tento trend je možné zastavit. A Písek je na dobré cestě toho dosáhnout. O to důležitější je aplikace Chytrého města – Smart City na podmínky menších měst, ve kterých stále žije většina obyvatel republiky. Model je možné rozšířit poté, co se pilotní projekt vytvoří a vyzkouší v praxi, ostatní už ho budou následovat.“

            „Možnost takovéto oboustranné spolupráce nás velice těší. Rozhodně bude pro Písek přínosné moci s dalším městem sdílet své zkušenosti a poznatky. K tomuto účelu poslouží setkání, které se uskuteční v Trondheimu na podzim a připraví základ pro norsko-českou spolupráci na téma Smart City v podmínkách norských i českých měst,“ říká místostarosta Písku Josef Knot. (TOP 09).

Jiří Kuchař

místopředseda MO Písek

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme