Musíme cílit na lidské zdroje a technologie

21. 6. 2017

Jedním z hlavních témat úterního setkání zástupců firem a obcí, na kterém se probírala nezaměstnanost, podnikání, nové technologie i cestování, byla otázka Smart regionu, o němž mluvil první náměstek hejtmanky a místostarosta Písku Josef Knot.

Urbanizace pokračuje a do roku 2050 by mělo 66 procent obyvatel žít ve městech. Na to budeme muset reagovat,“ vysvětlil na úvod Knot.

Města by si podle něj měla zvolit základní stavební pilíře.V Písku jsme vybrali dopravu, energetiku nebo snižování emisí. Trpíme nedostatkem parkovacích ploch. Otázkou je, jak je udělat chytré. Parkoviště by měla být obsazená senzory tak, aby se řidičk volnému místu dostal co nejdříve,“ popsal Knot.

Zpětná data pak mají být stěžejní, protože s nimi mohou města dál pracovat, předpovídat časy největšího obsazení parkovišť a na základě toho řidiče a MHD efektivně navádět.

Kraj podle Knota pracuje na své strategii Smart regionu. Od roku 2015 se problematice věnuje komise a zpracovává různé podněty. Hlavními cíli jsou čistá mobilita (elektromobily) propojená se sousedními regiony, snižování energetické náročnosti krajských budov, doprava a sbírání dat.

Zdroj: iDnes                                                                                                                        Autor: Jakub Bartoš

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme