Město chce na Máji oprášit veřejně prospěšné práce

1. 10. 2013

Dlouhodobá nezaměstnanost je jednou z příčin sociálního vyloučení v lokalitě sídliště Máj. Statutární město České Budějovice chce aktivně vystoupit do řešení tohoto problému.
„Při řešení zaměstnávání sociálně znevýhodněných občanů v pracovním procesu se městu nabízí vzkříšení institutu Veřejně prospěšných prací, který již úspěšně fungoval. Ve spolupráci s Úřadem práce jsme proto vytipovali uchazeče. Město přitom chtělo využít 10 až 15 uchazečů o zaměstnání na úklidové práce přímo ve vyloučené lokalitě, na sídlišti Máj. Nakonec z 30 vytipovaných osob vzešlo 9 uchazečů a dva vedoucí úklidové skupiny, jednou z podmínek byla i bezdlužnost vůči městu,“ přiblížila jednu z prvních vlaštovek, jak přispět k řešení sociálního napětí na Máji předsedkyně finančního výboru zastupitelstva Petra Šebestíková (TOP 09) a dodala: „Úřad práce může zaměstnavateli, který s uchazečem uzavře klasický pracovní poměr na dobu určitou jednoho roku, poskytnout příspěvek až do výše prostředků vynaložených na mzdy, včetně pojistného na sociální zabezpečení a státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění a pojistného na veřejné zdravotní pojištění.“
Službu by pro město měl zajišťovat Dopravní podnik. Příspěvek na mzdové náklady a pojištění od Úřadu práce však zdaleka stačit nebude. „Zaměstnanci podniku v pracovním poměru mají kromě mzdy samotné nárok i na další finanční plnění a benefity vyplývající z kolektivní smlouvy. Jedná se především o příspěvek na stravování ve výši 40 korun na den a příspěvek na penzijní pojištění. Mohou ale také využít například zaměstnanecké jízdné. Další položkou jsou ochranné prostředky či pracovní vybavení a nářadí, to vyjde na jednu pracovní skupinu zhruba na 12 000 korun měsíčně,“ uvedl místopředseda představenstva Dopravního podniku Slavoj Dolejš (TOP 09).
Aby Dopravní podnik nevykazoval v důsledku těchto vícenákladů finanční ztrátu, bude si muset město skrze odbor správy veřejných statků tuto službu objednávat. „Pokud bude objednávka kupříkladu znít na úklid veřejných prostranství konkrétních ulic v měsíci říjnu v rozsahu 1440 hodin, což odpovídá 12 pracovníkům, kteří odpracovali 120 hodin měsíčně, vypočítal Dopravní podnik náklady na 67 824 korun,“ vysvětlil Slavoj Dolejš.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme