Kvůli neplatičům přichází městská kasa o několik miliónů korun

7. 8. 2014

Častým problémem řady obcí a měst jsou neplatiči. Potýkají se s nimi i České Budějovice. Celkový dluh na místních poplatcích dosahuje několika miliónů.
„Nejvíce nedoplatků máme na poplatcích za komunální odpad, celková dlužná částka více jak 14 tisíc neplatičů se blíží 19 miliónům korun. Za psy poplatek neuhradilo 199 občanů a dlužná částka činí zhruba 365 tisíc korun,“ uvedla předsedkyně finančního výboru Petra Šebestíková (TOP 09). K nedoplatkům musíme připočítat ještě neuhrazené exekuční náklady, které představují částku 412 tisíc korun. U poplatku za komunální odpad za tento rok ale mohou poplatníci požádat na základě vyhlášky města až do 30. listopadu o osvobození.
Dlužné částky vymáhá finanční odbor Magistrátu města například exekučním příkazem na peněžní prostředky dlužníka uložené na účtech bank, na stavebním spoření, či na důchody nebo mzdy. „Vymáhaná částka je podle zákona navýšena o exekuční náklady ve výši 500 korun,“ doplnila předsedkyně.
   K vymáhání pohledávek má finanční odbor i smlouvu s exekutorem, za rok 2013 přišly jeho služby na 4 230 Kč. Díky novelizaci zákona může od počátku roku 2013 město využívat i služeb Celní správy. „Celní úřad pro Jihočeský kraj pro nás vymáhá peněžitá plnění vyplývající ze správního řádu. Finanční odbor celnímu úřadu postoupil do dnešní doby zhruba 600 000 pohledávek. Celníci za rok 2013 vymohli celkem 4 190 korun a v průběhu roku 2014 zatím 3 000 korun,“ informovala Petra Šebestíková a dodala: „Město využívá služeb celní správy bezplatně.“
Největší pohledávku eviduje investiční odbor za koupi bývalé MŠ. Pohledávka se každý rok navyšuje o úroky z jistiny ve výši cca 500 000 korun. V současnosti přesáhla 14 miliónů korun.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme