Koaliční smlouva na kraji je již podepsaná

26. 4. 2017

Dnes 26.4.2017 krajský zastupitelský klub PRO JIŽNÍ ČECHY, který vedle TOP 09 tvoří ještě STAN a HOPB, podepsal koaliční smlouvu s ČSSD, KDU-ČSL a Jihočechy 2012. Dnešnímu podpisu předcházelo včerejší schválení textu koaliční smlouvy krajským výborem TOP 09.

„Ve smlouvě se koaliční partneři zavazují řešit i zásadní problém, který byl jednou z příčin pádu předchozí koaliční vlády ČSSD, ANO 2011 a Jihočechů 2012, konkrétně situaci v tzv. krajském holdingu Jihočeské nemocnice. V představenstvu vystřídá Martina Bláhu, který po skandálu s kauzou Lipno a neúměrnými manažerskými odměnami odstoupil z funkce, někdejší ředitelka vinohradské nemocnice a ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová,“ komentuje smlouvu krajský předseda TOP 09 Tomáš Bouzek a dodává: „Dalšími oblastmi, které jižní Čechy potřebují bezodkladně řešit, je rozvoj dopravní infrastruktury, především zanedbaná otázka obchvatů měst a obcí, reforma krajského školství, kde nás tlačí nedostatek absolventů technických oborů pro rychle se rozvíjející průmysl, a v neposlední řadě i sociální služby, ať už je to dostatečná připravenost systému na stárnutí jihočeské populace či stabilizace financování sociálních služeb, konkrétně například mobilní hospicové péče. Určitý deficit vidím i v nepřipravenosti krajské integrované dopravní obslužnosti.“

V 11členné radě, ve které již nezasednou aktéři spojení s kauzou Lipno, získá klub PRO JIŽNÍ ČECHY tři místa. Post uvolněného prvního náměstka získá Josef Knot, krajský místopředseda TOP 09 a místostarosta Písku, který bude mít v gesci investice a rozvoj. Další členové TOP 09 budou jmenováni například do dozorčích orgánů Jihočeských nemocnic, k již dříve jmenovanému strakonickému primáři Martinu Gregorovi přibude mimo jiné právě Tomáš Bouzek, který je civilním povoláním advokát. Předsedou výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost se stane ředitel ZŠ a MŠ Malšice a krajský zastupitel Pavel Klíma a na člena dopravního výboru bude navržen Vladimír Skotnica, který organizaci krajské dopravy, zejména železniční dlouhodobě kritizuje.

Konečné slovo při jmenování jednotlivých kandidátů budou ale mít až krajští zastupitelé, kteří se sejdou na mimořádném zasedání ve čtvrtek.

„Jsem přesvědčen, že díky vstřícnému přístupu k vyjednávání všech zúčastněných, se nám podaří získat dostatek hlasů, abychom obhájili naše nominace. Zároveň chceme deklarovat, že opozice bude mít přístup do kontrolních orgánů  Jihočeského kraje i jednotlivých nemocnic. Napříště tak usilujeme nastolit principy tolerance koaliční vlády k opozici, které jsou nezbytným předpokladem demokratického vládnutí,“ dodává Tomáš Bouzek.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09 JHC

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme