Knot: Zeman se zpronevěřil prezidentské přísaze

31. 10. 2016

Rozhovor o „aférách“ kolem návštěvy dalajlámy, prohlášení několika nejvyšších ústavních činitelů a údajném tlaku prezidenta Zemana na ministra Hermana promluvil pro ParlamentníListy.cz místostarosta Písku Josef Knot (TOP 09). „Není to poprvé, co Miloš Zeman uplatňuje různé formy ústrků vůči těm, kteří vyjádřili nesouhlas buď přímo s ním, nebo se zájmovými skupinami spjatými s Hradem,“ říká Josef Knot. Vyjádřil se také k prohře TOP 09 v nedávných krajských volbách a prozradil další plány strany.

Co říkáte na prohlášení, které po setkání ministra Hermana s dalajlámou vydali prezident, premiér, předseda Poslanecké sněmovny a předseda Senátu?

Přirovnal bych to ke spamu. Šlo o nevyžádané prohlášení. Je už takovým koloritem, že čínské velvyslanectví protestuje, když někdo z ústavních činitelů západních demokratických zemí přijme dalajlámu, a vyhrožuje blíže nespecifikovanou odvetou. Nejsem si vědom, že by některá ze západních zemí, byť objem jejího zahraničního obchodu s Čínskou lidovou republikou je často několikráte větší než v případě České republiky, považovala za nezbytné jakkoli reagovat, natož servilně! Navíc míru čínských investic Hrad úmyslně přeceňuje. Celkový objem zahraničních aktiv vlastněných čínskými firmami či vládou přesahuje šest bilionů dolarů, z toho investice v České republice činí 0,004 procenta. Z toho vyplývá, že dosavadní objem čínských investic je zanedbatelně nízký vzhledem k celkovému objemu přímých zahraničních investic v České republice.

Ke konci loňského roku objem investic čínských firem v Česku činil zhruba šest miliard korun, což je 0,22 procenta z celkového objemu zahraničních investic v ČR. To představuje třeba finské investice v Česku. Kdybychom přičetli letos ohlášené či předpokládané čínské investice, mohl by se navýšit jejich celkový objem na 100 miliard korun a podíl na celkovém objemu zahraničních investic na 3,5 procenta. Pak bychom mohli hovořit o srovnatelnosti s investicemi z Belgie či Kypru. Z výše uvedeného vyplývá, že bych čínské investory rozhodně nepřeceňoval. Proto považuji pozdvižení kvůli důsledkům setkání ministra Hermana s dalajlámou jen za účelově vytvořenou mediální bublinu Hradu.

Po tomto prohlášení se strhla lavina ostré kritiky, mluví se i o „řiťolezectví“...

Osobně musím souhlasit, že prohlášení „nejvyšších ústavních činitelů“ bylo nebývale servilní a zpochybnilo po desetiletí budovanou suverenitu naší zahraniční politiky. Navíc je prohlášení postaveno na lži. Dalajláma přece nezpochybňuje územní celistvost Číny! Jakkoli se Tibet rozhodně nepřipojil k Číně dobrovolně a dalajláma je nucen žít v exilu. Ale i dalajláma si už dávno uvědomil, že cesta zpět možná není, i protože Čína již přepsala demografickou mapu Tibetu. Jde mu jen o to, aby si Tibeťané mohli zachovat svou tradiční kulturu. Dalajláma jednoduše není žádný separatista. Je to nositel Nobelovy ceny míru, významná osobnost s jedinečnou duchovní silou. Také si nejsem jist argumentem o „dlouhodobé politice“ vůči komunistické Číně, vždyť ještě za života Václava Havla byl dalajláma v naší zemi čestným hostem a nikdo by se nenadál, že se organizátoři setkání s ním budou muset s Hradem handrkovat o pódium!

Kolem návštěvy dalajlámy se strhla další aféra. Hermana údajně ke zrušení schůzky s dalajlámou vyzval prý přímo Zeman. Co na to říct?

Je evidentní, že odpovědnost za zahraniční politiku už dávno nenese Černínský palác, zahraniční směřování naší země se plánuje na Hradě. Nejde ale jen o nebývalou servilitu ke komunistické Číně a jejím občanům, kteří při návštěvě čínského prezidenta mohli beztrestně za dohledu naší české policie slovně i fyzicky napadat naše vlastní občany. Patrné je to i na vztahu k Moskvě. Na evropský summit, kde se má jednat o rozšíření sankcí vůči Rusku nejen kvůli pokračující okupaci Krymu i stále napjaté situaci na východě Ukrajiny, ale i kvůli zvěrstvům páchaným v syrském Aleppu, odjíždí delegace s úmyslem relativizovat smysl těchto sankcí...

Zeman měl údajně dát Hermanovi podmínku, že pokud se s dalajlámou sejde, bude Hermanův strýc Brady vyškrtnut ze seznamu lidí navržených na státní vyznamenání. Co si o tom myslíte?

Není to poprvé, co Miloš Zeman uplatňuje různé formy ústrků vůči těm, kteří vyjádřili nesouhlas buď přímo s ním, nebo se zájmovými skupinami spjatými s Hradem. Nejdříve to bylo odmítnutí udělení profesury píseckému rodákovi Martinu C. Putnovi, posléze nepozvání rektorů, kteří protestovali proti zasahování prezidenta do akademických svobod, na oslavy vzniku naší republiky… Dnes to odnesl pro změnu hrdina, který přetrpěl holocaust, kdo to bude příště? Miloši Zemanovi už není vůbec nic svaté a už dávno se zpronevěřil přísaze, kterou coby novopečený prezident českému lidu dal. Myslím, že stojí za to si ji připomenout: „Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu.“

Pokud by to tak opravdu bylo, proč podle vás prezidentovi tak strašně vadí, že se Herman s dalajlámou setkal? Nebyl jediný, setkal se s ním například i Karel Gott…

Domnívám se, že Miloš Zeman se nám snaží vnutit systém východních autoritativních prezidentských „republik“, kde je vláda jen prodlouženou rukou prezidentského úřadu. A právě člen vlády se vzepřel prezidentovu „přání“, a proto je třeba dát mu pořádnou lekci.

Ohledně návštěvy dalajlámy a tohoto prohlášení se vyjádřil i dlouholetý komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. V Událostech, komentářích na ČT24 hovořil o pozadí a možných důvodech vzniku prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, prezidenta, premiéra, předsedy Poslanecké sněmovny a předsedy Senátu. Nováček řekl: „Pokud je mi známo, tak odkudsi přišlo jisté varování, říkám odkudsi, i panu premiéru Sobotkovi, aby zmobilizoval ty další pány, kteří pak podepsali to prohlášení, protože v opačném případě by mu mohla vláda brzy skončit.“ ČSSD vyjádření ostře odsoudila s tím, ať komentátor předloží důkazy. Co si o tom myslíte?

Domnívám se, že Miloš Zeman se rozhodl převzít inciativu poté, co premiér Sobotka v čele ČSSD neuspěl v krajských volbách a je vystavený tlaku části ČSSD více spolupracovat právě s Milošem Zemanem. Je ironií, že neuspěl právě silně prozemanovský Michal Hašek coby účastník oné „proslulé“ lánské schůzky, a i další návštěvník Lán, jihočeský hejtman Jiří Zimola, taktéž ztratil podporu části voličů. Obávám se, že Bohuslav Sobotka se rozhodl pro jakýsi „sňatek z rozumu“. Já ustoupím coby předseda vlády, když budu mít klid ve straně před nadcházejícími parlamentními volbami coby předseda strany. Pro mě osobně je ale takovéto kupčení se zájmy českého národa naprosto nezodpovědné a nepřijatelné.

Čínský ministr financí se vyjádřil, že dalajláma provádí v Čechách protičínskou separatistickou činnost. Ministerstvo vyzývá, aby se s ním žádný úřední představitel nebavil. Může si Čína něco takového dovolit?

Jak už jsem zmínil. Servilita českých úřadů je naprosto nebývalá. Ukazuje čínské straně, kam až jsme ochotni couvnout a z čeho jsme ochotni slevit při vidině čínských investic. Takto malá země, jako je Česká republika, si musí bedlivě střežit svou suverenitu. Také si musíme uvědomit, kdo je naším skutečným obchodním partnerem, a tím je Německo. A nedovedu si představit, že by právě Německo pletlo byznys s politikou. To je výsada východních režimů.

Zatímco prezident a spol. se od setkání Hermana s dalajlámou distancovali, za Hermana se postavil Babiš. Proč myslíte, že to udělal?

Netroufám si spekulovat. Andrej Babiš je velkým hráčem, který sleduje své cíle, ať už politické, či ekonomické. Žádný ze svých tahů nedělá pro nic za nic. Koneckonců, pocítili jsme to i na jihu Čech, když zmařil předjednanou středopravou koalici a doslova vnutil jihočeskému ANO za koaličního partnera Jiřího Zimolu.

Když se podíváme na naši politickou scénu, jak vidíte další vývoj a cestu TOP 09 po nedávných volbách?

Je třeba říci, že TOP 09 prohrála dvoje volby: komunální a logicky i krajské. Nemáte-li významné zastoupení na radnicích, problematicky budete úspěšní ve volbách krajských. ANO také o tom ví své. My máme za sebou výkonný výbor. Jsem velmi rád, že většina účastníků na něm byla k situaci v TOP 09 velmi kritická. Z této situace ale vzešly velmi pozitivní kroky. Začneme například pracovat na programu, který bude hledat recepty nejen na aktuální problémy, ale i na ty další, které naši zemi teprve čekají. Shodli jsme se také na potřebě více zapojit další osobnosti z regionů, které mají bohaté profesní zkušenosti a pomohou dát politice TOP 09 svěžejší tvář. Bez programu a nových tváří, které ho budou reprezentovat, se obávám, že to nepůjde. Zda to ale bude na odražení se ode dna stačit, uvidíme.

Tři čtvrtiny vedení TOP 09 podle Kalouska stále věří, že právě Kalousek je „motorem“ strany. Jak to vidíte vy?

Miroslav Kalousek je bezesporu jednou z nejvýznamnějších tváří polistopadové politiky. Má své nezpochybnitelné kvality, ale buďme upřímní, i zápory. Osobně odmítám někdy až hysterické vymezování se vůči hnutí ANO. Ve svém důsledku to může na voliče působit, že nemáme ani jiný program. A to není pravda. Jsem přítel pozitivních témat, proto mně vadí neustálé snahy médií dávat rovnítko mezi TOP 09 a Miroslava Kalouska a tím i téma Antibabiš. Ačkoli Miroslavu Kalouskovi nelze upřít jeho lví podíl na založení strany i její programové profilaci, TOP 09 přece není stranou jednoho muže. V regionech nám dávno „dorostly“ silné osobnosti. Bohužel ale média mají tendenci vnímat TOP 09 stereotypně. Jiné osobnosti či jiná témata než Antibabiš prostě nemají šanci. Naším úkolem je, abychom se pokusili tento pohled na naši stranu změnit.

Parlamentní listy

Odkaz na článek v Parlamentních listech

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme